top of page

Covid - Nederlandse jagers in België?


Voor onze Nederlandse Jachtvrienden.

We kregen onlangs de vraag of het toegestaan is om als Nederlandse jager nachtelijke aanzit te komen doen op everzwijnen in België. Zoals zovele maatregelen blijft het onduidelijk wat kan en niet kan. De Jagersliga adviseert hierin het gebruik van het gezond verstand.

Volgens de corona-maatregelen is het in België wettelijk toegestaan om nachtelijke aanzit op everzwijnen uit te voeren zoals beschreven op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/#id_7.

De jacht kan doorgaan, maar volgens de regels die van toepassing zijn voor de samenscholingen, dus maximum vier personen en met respect voor de social distancing regels. Daarentegen is deze activiteit wel onderworpen aan de regels van de avondklok, er mag dus niet gejaagd worden tussen middernacht en 05 uur ’s ochtends.

Een uitzondering wordt gemaakt voor de jacht op everzwijnen voor het controleren van de populatie en overlast.


Echter:

Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om NIET naar het buitenland en ook NIET naar de buurlanden te reizen tenzij strikt noodzakelijk. Het aantal besmettingen met het coronavirus is ook in heel België hoog. Reis alleen naar België als het strikt noodzakelijk is. Na een verblijf in België gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Spijtig genoeg staat hier nergens vermeld hoelang uw verblijf mag zijn alvorens de quarantaine moet uitgevoerd worden. Na telefonisch contact met het publieksinformatienummer 0800 – 1351 werd er hier gemeld dat de 10 dagen in quarantaine effectief moeten volbracht worden indien men uitstapt op Belgisch grondgebied om zijn taak te volbrengen ongeacht het aantal uren men in België verblijft Er zijn wel uitzonderingen voorzien maar spijtig genoeg hoort jagen niet tot de uitzonderingen.

België heeft ook inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Vanaf 25 december moeten reizigers die niet in België wonen een recent negatief PCR-Covid-19-testresultaat meenemen voor iedereen die naar België reist.


Uit deze teksten kunnen we dus afleiden:

· Nachtelijke aanzit op everzwijnen is toegestaan. Ook voor Nederlandse jagers in België.

· Nederlandse jagers dienen een recente negatieve PCR-Covid-19 testresultaat (max. 48u oud) bij zich te hebben.

· Nederlandse jagers dienen bij terugkeer in Nederland een quarantaine van 10 dagen te volbrengen.


14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goed gezien

Comentarios


bottom of page