Vorig jaar werd door een Limburgs jager een wasbeer geschoten. Tegenwoordig is dat niet meer uitzonderlijk zal je zeggen. Tot blijkt dat de wasbeer gechipt is. Dan begin je je toch vragen te stellen. We laten de chip uitlezen door een dierenarts, maar om één of andere vreemde reden, blijkt de chip niet geregistreerd te zijn. Dus wel ingebracht, maar niet geregistreerd. Vreemd.
Dan maar even kloppen bij de fabrikant van de chip. Met het nummer 967000010314828 weet je snel wie dat is. Even telefoneren met de vraag aan wie het bedrijf de chip met dat nummer verkocht heeft. De zaakvoerder zit duidelijk in de wagen en reageert in eerste instantie positief, maar aangezien hij niet op kantoor zit, kan hij niet veel doen. Hij belooft mij terug te contacteren van zodra hij de gegevens van de koper gevonden heeft. Een week later bel ik hem terug, maar de man wil plots niet meer reageren. Vreemd.
Uiteraard is zo'n reactie een trigger die alarmbellen laat afgaan. We laten het er hier uiteraard niet bij en schakelen natuurinspectie (ANB) in. De mensen van ANB komen de chip ophalen en stellen de fabrikant dezelfde vraag. Ook zij vangen bot waardoor het onderzoek (voorlopig) muurvast zit. Onbegrijpelijk.
Misschien was dit wel een alleenstaand gevalletje en ontsnapte het dier per ongeluk uit een opvangcentrum? Dat zou natuurlijk zomaar kunnen. Niet dus. Ondertussen werd onlangs opnieuw een wasbeer met chip geschoten. Ook nu gaan we uitzoeken wie de producent is en opnieuw gaan we proberen uitzoeken aan wie de chip verkocht werd. Op de vraag 'waarom' en 'wie' deze heel schadelijke invasieve exoten dan wel zou lossen is het gissen, maar we hebben zo onze vermoedens. Het zijn sowieso schandalige praktijken die heel snel een halt toegeroepen moeten worden!
Bij deze doen we dus een warme oproep aan alle jagers die een wasbeer schieten. Laat het dier direct door een dierenarts uitlezen om te zien of het dier gechipt is en stuur ons een duidelijke foto van de scanner op het dier waarop het nummer te zien is en dat het om een chip in een wasbeer gaat. Idealiter snij je ook een stuk huid en de chip uit het dier en stop dat in je diepvries. We willen geen bewijzen verliezen uiteraard. Op die manier kunnen we in kaart brengen hoeveel wasberen moedwillig in de natuur terug gelost werden.
Daarnaast roepen we ook op om elke geschoten wasbeer in via https://eloket.natuurenbos.be/ aan te geven. Je logt in onder Jacht en wildbeheer en dan kom je op onderstaand formulier terecht. Je gaat naar 'Formulier aanmaken', vervolgens naar 'Exotenbeheer', dan 'Melding afschot' en als laatste 'Melding afschot wasbeer'.
INBO vraagt om dode wasberen aan te bieden aan het marternetwerk. Dat kan, maar alleen nadat zeker is dat het niet om een gechipt exemplaar gaat! Deel je dit bericht ook bij jouw vrienden aub?
Alvast dank voor jullie medewerking.
Met weidelijke groet, Kristof Vandewoestijne, Team Nationaal
Comments