
Wie aan jacht denkt, denkt aan honden. Ze maken een heel belangrijk deel uit van onze jachtcultuur. Een hond kan dan wel talent en aanleg hebben, een goeie training blijft noodzakelijk. Na de samenwerking met Calmont Gundog Training, gaat Jagersliga nu ook samenwerken met Edouard Godts. Om op dezelfde lijn verder te gaan, werd zijn opleiding naar 'Veltem Gundog Training' omgedoopt.
Hallo Edouard, kan je kort iets vertellen over jouw achtergrond en hoe je de wereld van jachthonden en hondentraining bent binnengerold?
Een goede 20 jaar terug gaf ik onze zoon een hondje cadeau en ben dan op zoek gegaan naar een gedegen opleiding. Tijdens die opleiding moest ik vaststellen dat men na verloop van tijd een selectie maakte: goed en slecht. De goede (lees goede prestaties) werden verder geholpen en de slechte (lees mindere prestaties) werden aan hun lot overgelaten. Om dit euvel uit de wereld te helpen ben ik zelf met de hulp van een dierenarts een opleiding gestart, een opleiding waar eenieder aan bod kwam, ook zij die niet goed konden volgen.
Wat maakt een bepaald hondenras juist geschikt voor de jacht, en bij welke rassen gaat je hart toch net iets sneller slaan?
Mijn hart klopt niet sneller bij een bepaald ras. De hondeneigenaar moet kijken wat zijn jachtgebied is. Een gesloten bosjacht zal een ander ras vragen dan een open veldjacht. Meer nog: de jager zal in eerste instantie naar zichzelf moeten kijken: hoe jaagt hij, wat verwacht hij van zijn hond? Is hij bereid om energie te steken in een gedegen opleiding?
Ondanks een betere geschiktheid van bepaalde rassen, moeten ze allemaal nauwgezet getraind worden. Welke basisvaardigheden moet in principe elke jachthond onder de knie hebben voordat ze aan het echte werk kunnen beginnen?
Elke jachthond heeft het jagen in zijn genen, het is de kunst om deze capaciteiten eruit te halen. De eerste vereiste is dat de baas zijn hond leert begrijpen, een teefje is wat makkelijker dan een reu. Een dominante hond vraagt een ander aanpak dan een meegaande hond. Men moet ervoor zorgen dat de hond met plezier voor zijn baas werkt. Wanneer hij dat doet, dan zullen al zijn capaciteiten naar boven komen. Is er geen band tussen eigenaar en hond, dan kan je de resultaten vergeten. Als je wandelt moet jouw hond aan de voet volgen, een apport is een combinatie van verschillende bevelen (wat veel hondeneigenaars vergeten). De hond moet graag voor zijn baas werken en de baas moet zijn hond begrijpen, men moet een duo vormen en dat is de basisvaardigheid.
Welke zijn de meest voorkomende fouten die mensen maken bij het trainen van hun jachthonden om die basisvaardigheden onder de knie te krijgen en hoe kunnen ze deze vermijden?
Men wil te snel gaan! Veel mensen denken dat de hond het wel zal doen en ze vergeten dat ze hun hond moeten leren begrijpen. Dan pas kunnen resultaten geboekt worden. Een hond tot prestaties brengen, is een werk van lange adem. Dit vraagt een grote inspanning van, in de eerste plaats, de hondenbaas en net daar wringt het schoentje. Wil je dat je hond presteert, begin dan bij jezelf.
Eens de jager een stapje verder wil zetten naar het terrein, hoe kan hij of zij het best omgaan met jachthonden in verschillende weers- en jachtomstandigheden?
Leer de eigenschappen van het ras en jouw eigen hond kennen. Ik heb een Springer Spaniël en dat ras heeft de eigenschap om nooit op te geven. Ik weet dat ik er tijd en stond de rem moet opzetten of die jongen (het is een reu) haalt het einde van de jachtdag niet. De doorsnee-jager vergeet dit wel eens en naar het einde van de jachtdag gaat hij of zij de hond uitkafferen en verkeerd behandelen. Nochtans is dit iets wat het baasje zelf heeft uitgelokt. Een jachtdag op patrijs is heel uitputtend voor de hond: de temperatuur is nog hoog waardoor de hond enorm veel vocht verliest. Dit zorgt ervoor dat hij uitgeput geraakt. Wanneer het vriest en er staat ijs op het water, dan is het heel belangrijk dat de hond weggehouden wordt van dat ijs. Is de hond nat geworden, droog hem dan met een oude handdoek af of zorg ervoor dat hij niet in de kou of op een koude ondergrond moet liggen.
Het seizoen is volop bezig en misschien slaat al enige vermoeidheid toe. Hoe zorg jij ervoor dat jouw jachthonden hun focus behouden tijdens de jacht?
Idem aan jouw vraag 5, leer jouw hond kennen put hem niet uit. Een vermoeide hond presteert niet. Een fitte hond is alert en presteert goed. Een atleet zal zichzelf heel het jaar goed verzorgen en trainen. Jouw hond is ook een atleet en dan moet je hem dan ook als dusdanig behandelen. Jouw hond bij aanvang van het seizoen uit zijn hok halen en dan verwachten dat hij goed presteert? Dat geloof je nu toch zelf niet?!
Als we het wat luchtiger willen maken en de rollen eens omdraaien: hoe behoud jij jouw focus en waarop zouden jouw honden je trainen als begeleider?
Onze honden geven het beste van zichzelf, dan mag je toch verwachten dat wij dat ook doen. Ik kom uit een sportmilieu en heb mij steeds gefocust op het behalen van resultaten. Of ik die resultaten behaal met mijn jachthonden of via een andere prestatie maakt voor mij niet uit. Bekijk het als het doorgeven van kennis. We leven in een sterk ontwikkelde maatschappij, omdat onze kennis steeds is doorgegeven. Wel het trainen van hond en baas is ook doorgeven van kennis. Meer zelfs: ik ben blij als ik zie dat na de cursus de honden presteren, hoe minimaal dan ook. Alle begin is moeilijk! Niet iedereen is een hardloper, maar iedereen kan wel lopen. De combinatie hond-baas is ook zo: je hebt topduo’s en je hebt gezellige duo’s, maar beiden presteren op hun niveau.
Vooraleer we afsluiten: welke laatste boodschap zou je willen delen met de toekomstige hondentrainers en jagers?
Aan alle hondenpastoors: mensen je bent met een levend wezen bezig! Het leven is zo prachtig… verknoei dit niet door onkunde. Jouw hond geeft je al zijn vriendschap en kunde zonder hiervoor iets terug te vragen! Wat wil je nog meer?
Hartelijk dank Edouard en veel succes.
Interview door Karel Hespel
Team Vlaams-Brabant
Comments