top of page

Wetswijziging WalloniëMede door het lobbywerk van Jagersliga en onze Waalse zusterorganisatie UBCR, werd een wijziging van een besluit van de Waalse Overheid op 20 december 2023 goedgekeurd: de bestrijding van everzwijnen in Wallonië wordt gemakkelijker gemaakt.


We willen jullie graag informeren dat de Waalse regering op woensdag 20 december 2023 heeft besloten om het besluit tot bestrijding van everzwijnen ook effectief uit te voeren. Er is geen beslissing genomen over de arresten "voederen" en "verlenging van de jachtperiode". Dit betekent dat de huidige situatie met betrekking tot het voederen ongewijzigd blijft en dat de aangekondigde verlenging van het huidige jachtseizoen voor hert en everzwijn uiteindelijk niet van toepassing zal zijn. Het jachtseizoen voor deze soorten zal daarom eindigen op 31 december 2023 (voor edelherten en wilde zwijnen tijdens drijfjachten).


Minister Borsus heeft besloten om het gemakkelijker te maken om toestemming te krijgen om everzwijnen te bestrijden, met name bij drijfjachten. In gebieden waar de dichtheden te hoog zijn, raden we elke jachtrechthouder sterk aan om een verzoek tot bestrijding in te dienen bij uw DNF-directeur met behulp van het formulier dat hier beschikbaar is. De lijst met alle DNF-afdelingen kan u hier vinden.


De mogelijkheden voor de bestrijdingen zijn ruimer en eenvoudiger geworden door het nieuwe decreet dat bepaalt dat het niet langer noodzakelijk is om de identiteit van alle jagers die deelnemen aan een bestrijding vooraf door te geven. Daarnaast is er nu eindelijk ook de mogelijkheid om 's nachts everzwijnen te schieten onder voorwaarden. Wij houden jullie uiteraard op de hoogte.


Nog uit Wallonië: De toepassing van de Europese wetgeving de data van 26/01/21 i.v.m. het gebruik van loodhagel in de buurt van vochtige zones is in voege en effectief vanaf 15/02/2023. De wetgeving verbiedt het gebruik van lood op minder dan 100m van waterlopen, venen, beken, rivieren en kanalen.

Tot op heden heeft de Waalse regering deze Europese maatregel nog steeds niet in voege gebracht. De Waalse regelgeving is dus niet conform met de Europese wetgeving. Ondanks dit is de Europese wet in voege en kan elke jager beboet worden op basis van de omgevingswetgeving (Waalse), ondanks het feit dat de Waalse regering deze Europese wetgeving (nog) niet heeft gecommuniceerd .


Met weidelijke groet,

Kristof Vandewoestijne

Team Nationaal343 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goed gezien

Comments


bottom of page