top of page
obiit.png

Korte geschiedenis van de jachtwacht

Het idee om jachthoorn aan te leren speelde al enkele jaren. Het is een instrument dat bij de jacht hoort. Een tableau zonder jachthoorn, is maar een half tableau. Die laatste eer aan het wild is belangrijk en moet zoveel mogelijk gestimuleerd worden. Omdat de keuze van het soort jachthoorn (trompe d'Orleans - Frans- en de Fürst Pless -Duits) vooral afhangt van de lesgever die je les wil/kan geven, werd het de Duitse Fürst Pless die ons door Werner Vitt zou aangeleerd worden.  We richtten vanuit Jagersliga dan ook 'De Jachtwacht' op en we komen 2-wekelijks samen voor lessen of repetities op domein Calmont of in de Noorderkempen met deze toffe groep die ondertussen goed aan elkaar hangt. Samen komen we verder!

Korte geschiedenis jachthoorn

De jachthoorn heeft een lange geschiedenis als instrument. Eerst was het vooral een signaalinstrument met maar één toon. Signalen bestonden toen alleen uit lange en korte stoten. In de tijd van Karel de Grote krijgt de jachthoorn een plaats in de adellijke jacht in West-Europa. De jachthoorn ‘groeit’ ook verder: hij wordt langer, waardoor er meer tonen uit kunnen komen. En de signalen ook uit meerdere tonen kunnen bestaan. 
Na de overstap van natuurhoorns naar gefabriceerde metalen hoorns ontstaat in West-Europa, in Frankrijk, eerst de trompe de chasse. Weer later gaat de jachthoorn uiteen in een Franse traditie: de Trompe d'Orleans, terwijl in Duitsland de Plesshoorn een geheel eigen plaats heeft verworven. een geheel eigen plaats verworven.

Bij de jacht

Vooral de parforcehoorn en de Plesshoorn worden nu gebruikt om mee te communiceren tijdens een jachtdag (de aanvang van de drift, einde schieten, drijvers verzamelen en het halalli). Is er succesvol gejaagd, dan is de hoorn in gebruik bij het tableau om de dood-signalen te blazen. Tijdens zo een jachtdag wordt de hoorn ook wel eens gebruikt om: elkaar te begroeten, het “zum Essen" te blazen of om afscheid te nemen. Daarnaast zijn er nog de vele fanfares en muziekstukken en niet te vergeten de Hubertusmissen in vele varianten.

houten Panelen
lessenreeks1.png

JACHTWACHT CALMONT

Waar gaan de lessen en repetities door?

Onze thuisbasis is het jachthuis van het prachtige kasteeldomein Calmont. Knoktstraat 6 te Kluisbergen

Wanneer gaan de repetities door?

Op woensdagavond 13 september 2023 starten we met een nieuwe repetitiereeks voor gevorderden. De lessen gaan om de 2 weken door van 19u00 tot 20u30.  Er is telkens ook een korte pauze. 

Wanneer gaat de nieuwe de lessenreeks door?

Vanaf 13 september 2023 starten we ook opnieuw met een lessenreeks voor beginners. De lessen gaan net als de repetities om de 2 weken door van 19u00 tot 20u30.  Er is telkens ook een korte pauze. 

Overtuigd?

Ben je overtuigd om deze uitdaging aan te gaan? 

Bel Olivier op 0473 83 05 30 en we zien elkaar binnenkort!

Voorwaarden

Geen muzikale voorkennis nodig. De enige voorwaarde is dat blazers lid moeten zijn van Jagersliga. Lid worden kan via deze link.

Kostprijs

Voor 10 lessen voor beginners van 1u30 betaal je €180.

Daarnaast kan je in ons clubhuis terecht voor een drankje en hapje (verse spaghetti of lasagne) na de oefensessies.

JACHTWACHT KEMPEN

Waar gaan de lessen en repetities door?

De thuisbasis van de Jachtwacht Kempen ligt in Wuustwezel.

Wanneer gaat de lessenreeks door?

De data voor een nieuwe lessenreeks voor beginners ligt momenteel nog niet vast. De repetities voor gevorderden blijven doorgaan.

Overtuigd?

Ben je overtuigd om de uitdaging aan te gaan in de Noorderkempen?

Bel Olivier op 0473 83 05 30 en we zien elkaar binnenkort!

Voorwaarden

Geen muzikale voorkennis nodig. De enige voorwaarde is dat blazers lid moeten zijn van Jagersliga. Lid worden kan via deze link.

Kostprijs

Voor de 10 lessen onder leiding van Jiri Vitt van 1u30 betaal je €180.

Daarnaast kan je bij Jiri ook terecht voor een drankje na de oefensessies.

Houten paneel

Fürst Pless aankopen?

Via onderstaande knoppen kan je je Fürst Pless rechtstreeks bestellen bij Musikhaus Korn in Duitsland of voor de Parforcehoorn bij de Nederlandse firma Kirstein. De Fürst Pless kan je bestellen voor de prijs van € 79,00 de Parforce kost € 412,00. Je bent uiteraard vrij om een duurder/goedkoper model te kopen 

Olivier heeft ook nog een aantal Fürst Pless hoorns. Contacteer hem even op 0473 83 05 30

roy-benson-bb-furst-pless-horn-mit-stimmzug-hh-101-1148609-rb701550-8CZR.png

Oefenen..

Deze stukken zijn relatief gemakkelijk thuis te oefenen. 

Begroeting
Jagers verzamelen
Aanvang van de jacht
Konijn
Haas
Ree
Edelhert
Everzwijn
Moeflon
Damhert
Vos
Vederwild
Jacht voorbij + Halali
Etenstijd
werner.jpg
werner.png

Foto's © Alain Meessen

Wie is onze lesgever Werner Vitt? We stelden hem enkele vragen...

Ik ben afkomstig uit Duitsland en bijna 46 jaar getrouwd met een Vlaamse vrouw.  In 1978 verhuisd naar België. Sinds 2009 heb ik tal van jagers het Plesshorn spelen geleerd. Ik heb het Belgische en het Duitse jachtexamen afgelegd en was gedurende 5 jaar verbonden aan het IJO als lesgever in West-Vlaanderen voor  kleinwild.

Vandaag ben ik niet meer aktief als jager ten gevolge van gezondheidsproblemen, maar wel als blazer bij jacht- en andere ceremoniën die gelinkt zijn aan het jachtgebeuren.

 

Wanneer kwam je voor het eerst in contact met een muziekinstrument en wat was de aanleiding ertoe?

Mijn eerste muzikale sporen heb ik op school verdiend op de leeftijd van 9 jaar, met de beroemde en beruchte blokfluit.   Gelukkig voor mijn familieleden duurde dit slechts 3 maanden.  Maar sindsdien liet de muziek mij nooit meer los.  Sindsdien heb ik heel wat muzikale wegen als autodidact bewandeld, tot in uiteindelijk in 2015 begon met de theoretische opleiding aan de muziekacademie.  Mijn eerste praktijk in die setting was bijna vanzelfsprekend het French Horn. 3 jaar later kwam er nog alt- en tenorsax erbij, compositieleer en nu in september ook nog piano.  Verder speel ik al 11 jaar Djembé in groepsverband en leerde ik mezelf jaren geleden banjo en mondharmonica.

 

Vanwaar de liefde voor de jachthoorn en je connectie met de jacht?

Vermits ik ben opgegroeid in een streek met zeer uitgestrekte bossen, was de jagerij even vanzelfsprekend als hier in Vlaanderen de wielerkoersen.  Trofeeën aan de muur waren heel gewoon.  Via een familievriend werd ik op 15-jarige leeftijd besmet met de jachtmicrobe die me sindsdien nooit meer verlaten heeft.  Het Plesshoorn behoorde net zoals de buks tot de normale jachtuitrusting.  De klanken van dit instrument hebben me niet meer losgelaten.  Het was in onze streek ondenkbaar om een tableau te leggen zonder het dood blazen van het wild.  Dit vanuit een natuurlijke reflex van respect voor de dieren.

 

Wat mogen de blazers-in-spe verwachten?

Eerst en vooral bij het begin proberen om de eerste tonen zelf te produceren.  Verder het ritme van de signalen in verschillende toonhoogtes, de traditionele houding tijdens het blazen en natuurlijk ook enkele vaak gespeelde jachtsignalen.  We zullen deze blaasoefeningen en signalen vaak moeten herhalen,  Lippenbeheersing en ademtechniek zullen eveneens aan bod komen. Mijn streven is om een zelfstandige groep te laten groeien, die in een verdere toekomst op eigen benen kan functioneren en de vaardigheid bezit om samen met anderen te kunnen blazen.

 

Waarom starten we best met het Fürst Pless?

Oorspronkelijk was dit het ‘GSM’ van de jagerij  Je kan het over grote afstanden horen, het is handig en klein vergeleken met het Parforcehoorn.  Je kan het makkelijk over de schouder of op de rug hangen en een bluts doet geen afbreuk aan de klank.  Het wordt met een trompetmondstuk bespeeld en dat is een beetje aangenamer voor de lippen dan het trompe-de-chasse dat een eerder pijnlijk gevoel veroorzaakt bij een beginner en een heel andere klank produceert. Het Parforcehoorn is het basinstrument onder de jachthorens en wordt gebruikt bij meer ceremoniële evenementen.  Het is tevens veel groter in volume en zeker niet geschikt tijdens het aktieve jagen. Het gevaar op deformatie bij stoten of vallen is veel groter dan bij het Fürst-Pless.

 

Waar staat iemand na een eerste lessenreeks van 10?

Dit is een moeilijk te beantwoorden vraag.  Het hangt er van af hoeveel iedere deelnemer zelf oefent.  Volgens mij is het nodig om dagelijks enkele minuten te oefenen, zeker een 3 à 5 minuten en wel om de spieren van de lippen te trainen.  Het is niet nodig om telkens het hele instrument hiervoor te gebruiken, enkel het mondstuk kan ook al dienen.  Dit bespaart mogelijks ook familiale spanningen, want de eerste pogingen zijn meestal niet voor publiek geschikt.  Die korte tijdspanne is ook extra om de spieren niet te overbelasten,  ze hebben tijd nodig om te wennen. Ik kan ondertussen al een half uur lang spelen, maar dit is ten gevolge van intensief opgebouwde training, vergelijkbaar met lange afstand lopen. 

 

 

Heb je tips ter voorbereiding?

Zet je hoorn aan de lippen en probeer.  Ik zal elke leerling persoonlijk bijstaan en verder helpen in zijn/haar ontwikkeling.  Ik heb bewust gekozen om een tijdspanne van 3 weken te laten tussen de lessen, om stress en prestatiedruk te verminderen. Eens je goed bent vertrokken met het jachthoorn blazen, zal je in het bos kippenvelmomenten kunnen beleven.  Ook de kameraadschap onder de blazers onderling, zelfs internationaal, is hartverwarmend.  Elke ancien weet van zichzelf welke weg hij heeft afgelegd en waardeert je inzet.  Zelfs al spreekt men niet dezelfde taal, de muziek zal verbindend werken en de klanken zijn overal gelijk.  Zo gaat er een nieuwe wereld open.

bottom of page