top of page

Bio-munitie.Sinds vele jaren is er een verbod op loodhagel in Vlaanderen en zijn de meesten overgeschakeld op staalhagel. Ondertussen heeft iedereen zich al lang aangepast of zijn er zelf vele nieuwe jagers die nooit met iets anders dan staalhagel hebben gejaagd in Vlaanderen (deze schrijver inclusief). Hoewel er niets verkeerd is met staalhagel, is de bijhorende prop, gebruikt om de loop van het harde staal te beschermen, dat wel.


Recent was ik met enkele goeie niet-jagende vrienden op vakantie op het Franse platteland, waarop me de vraag gesteld werd waarvoor die proppen dienden die soms te vinden waren op de grond en waarom die niet opgeraapt worden door jagers. Me realiserend dat de gemiddelde jager per seizoen misschien maar enkele doosjes patronen nodig heeft en initieel denkende dat ‘enkele’ proppen no big deal zijn, is dat eigenlijk niet het geval.

Voor de gemiddelde jager met een 10 tal jachtdagen die eenzelfde aantal patronen per jachtdag afvuurt, komen we met onze hele jachtsector samen al snel aan meer dan 1 miljoen proppen per jaar. In tegenstelling tot mijn niet-jagende vrienden moet ik jullie waarschijnlijk niet uitleggen waarom het merendeel van die 1 miljoen proppen niet kan worden opgeraapt.


Gelukkig is er niet een maar zijn er zelf 2 oplossingen! Biologisch afbreekbare proppen voor staalhagel of een eveneens afbreekbare vilten prop in combinatie met bismuthhagel.

Aangezien nagenoeg alle munitiefabrikanten het probleem met de plastiek prop erkennen, is de eerste optie in quasi iedere jachtzaak te vinden. Bovendien zijn deze zonder enige meerprijs tov goede traditionele staalhagelpatronen te verkrijgen en is er dus geen enkel financiële reden die je kan tegenhouden.

Voor de leden, inclusief mezelf, die fan zijn van traditionele viltproppen en een patroon die de efficiëntie van staal ver voorbij gaat is er het alternatief bismuth. De kostprijs van bismuthpatronen mag dan wel het dubbele zijn van staalpatronen, maar op de totale jaaruitgaven aan beheer van je revier, jachtrecht, chapeau en dergelijke is dit verwaarloosbaar. Bovendien zorgt het zwaardere en zachtere bismuth voor het nog weidelijker strekken van wild en bijt je bovendien je tanden niet stuk op een hagelbolletje achtergebleven in wildbraad 😉.

Met andere woorden, er is geen enkele reden om niet over te schakelen. Vandaar een warme oproep aan de JLLC leden die nog niet de omschakeling hebben gemaakt: Gebruik patronen met afbreekbare proppen. Er zijn enkel voordelen voor ons jachtrevier waarin we allen zo graag vertoeven en we dragen bij aan een positievere visie op de jacht.


Just do it!

Karel,

Team Vlaams-Brabant

133 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goed gezien

Comentarios


bottom of page