top of page

Bio-munitie deel II.

Een tijd geleden publiceerde het JLLC-redactieteam een artikel rond groene hagelmunitie en plastiekvrije proppen die op een positieve ontvangst bij heel wat leden kon rekenen. Bijgevolg vuren we een tweede artikel af rond groene kogelmunitie!


Lood

Kogelkoppen worden traditioneel en nog steeds veelvuldig vervaardigd uit lood omdat het zacht en daardoor makkelijk te bewerken materiaal is. Dit zorgt voor de relatief goedkope productie. Voeg daaraan toe dat lood een heel dens metaal is en bijgevolg een uitstekende ballistiek heeft en je weet dat het een heel logische keuze is. Op één punt na: het is een bijzonder giftig product! ee


Toxisch

Langdurige blootstelling aan lood veroorzaakt zware hersenschade bij zowel de mens als bij heel wat wildsoorten en leidt uiteindelijk tot de dood. Een kleine hoeveelheid lood veroorzaakt al schade en daardoor is logischerwijze loden hagelmunitie verboden in heel wat Europese landen.

Blootstelling aan lood is voor jagers en ook roofvogels mogelijk door het eten van wildbraad die lood bevat. Als we onze natuur en onszelf willen beschermen is een overstap dus ook heel evident voor jachtkogelkoppen.

Indien deze reden je nog niet zou overtuigen wordt er los van het gebruik van lood voor jachtdoeleinden de komende jaren het verbod op loodgebruik verder uitgebreid

Wees dus proactief en doe nu al de overstap!


Alternatieven

Snel googelen zal je tonen dat je alternatieven kan vinden voor niet minder dan 30 courant en minder courante kalibers. En dit voor het kleinst toegelaten kaliber .22 hornet tot en met de afrikakalibers.

Qua prestaties zijn de meest recente loodvrije alternatieven die voornamelijk uit koper zijn vervaardigd volledig doorontwikkeld en zijn ze de nieuwste en beste generatie die op de markt is. Reewild, zwartwild, grote edelherten worden met eenzelfde kaliber als voorheen bijzonder efficient gestrekt. Koper is dan weliswaar minder dens dan lood, door een slim kogelontwerp zijn de fabriekanten erin geslaagd om performantie in eenzelfde kaliber toch tot op hetzelfde niveau te krijgen. Zonder het een fysicales te maken, door te spelen met de lengte van de kogelkop kan eenzelfde massa en sectionele densiteit verkregen worden of kan de energie zelf hoger zijn worden door de extra snelheid die wordt meegegeven. Verschillende ervaren jagers bevestigen al dat ze de overstap gemaakt hebben naar dit type van slimme kogels en nooit terugkeren naar de vorige generatie van loden koppen.

Verder is er financieel is er ook geen reden om te twijfelen: Loodvrije munitie is in hetzelfde kaliber en bij hetzelfde merk nagenoeg identiek in prijs.


Samengevat, loodvrije munitie is beter voor ons jachtgebied, beter voor onze gezondheid, efficiënter op wild en even redelijk in prijs. Haast je dus snel naar je dichtstbijzijnde jachtwinkel, schaf je een nieuw blinkend doosje loodvrije munitie aan en test het zelf uit.


Karel Hespel.

Lid van de Jagersliga.

89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page