top of page

Birte (16) doorworstelt pubertijd met alopecia


Loes en Rob uit Bocholt organiseren in samenwerking met Jagersliga een pastadag ten voordele van Haarwensen. Hun dochter Birte (16) doorworstelt pubertijd met alopecia © Mine Dalemans


Op 25 september organiseren de ouders van Birte Goyens (16) een pastadag in Sint-Huibrechts-Lille ten voordele van Haarwensen. De actie wordt mee ondersteund door de Jagersliga. “Mensen weten vaak niet wat er allemaal bij alopecia komt kijken. Daarom zetten we de ziekte graag in de kijker”, vertelt mama Loes.

Birger Vandael 03-09-22, 15:06


Alopecia is een ziekte die vroegtijdige kaalheid veroorzaakt. Birte lijdt sinds haar negende aan deze aandoening, al is die nog altijd niet bekend bij het grote publiek. “Een aantal jaren geleden begonnen haar haren op natuurlijke wijze plots toch te groeien, maar door een stresssituatie raakte ze die op twee dagen tijd allemaal kwijt. De kans dat ze op een dag toch weer beginnen groeien, is uiterst klein. Het is hopen op een wonder.”


Gelukkig kan Birte ondertussen rekenen op een pruik van Haarwensen en dat is erg belangrijk. “Zonder die pruik zou ze nu niet meer buiten komen. Het gaat om een pruik van natuurlijk haren en niet om een synthetische pruik, die kan smelten. We zijn de organisatie heel dankbaar hiervoor, want het zorgt ervoor dat mijn dochter toch met vertrouwen kan rondwandelen. De vzw heeft klappen gekregen door corona, daarom zetten we ons als ouders graag weer achter de benefiet”, legt mama Loes uit.


Sociaal netwerk

Birte is vandaag 16 jaar. Sowieso geen gemakkelijke leeftijd en al zeker niet voor een vrouw die aan alopecia lijdt. “Gelukkig kan ze rekenen op een heel sociaal netwerk. Haar vriendinnen bij de Chiro vangen haar erg goed op. Op kamp kent iedereen haar en voelt ze zich aanvaard. Vroegere staarden de jongste leden nog naar haar, maar met dank aan de nodige educatie en voorlichting kennen ze haar situatie en kijken ze er niet meer naar op.”


Praten over alopecia blijft wel een lastig verhaal, ook voor Birte. “De ene dag is ze erg spraakzaam, de andere dag komt er weinig uit haar. Dat klinkt veel ouders wellicht bekend in de oren, want het is typisch voor die leeftijd. We vinden het wel belangrijk dat alopecia bespreekbaar is. Veel mensen denken dat ze kanker heeft, dat is altijd erg om vast te stellen.”


Zonder antennen

Mama Loes benadrukt het belang van haren voor de mens. “Het is niet gewoon kaalheid die je met een pruik oplost. Birte heeft ook geen wenkbrauwen, dus liet ze die tatoeëren. Normaal beschermen wenkbrauwen en wimpers tegen vuil in de ogen, zij heeft die bescherming niet. Toen we communiefoto’s lieten maken, konden we geen zanderige omgeving kiezen, gewoon omdat ze daar te veel risico loopt. Ook lichaamsharen hebben een functie, ze helpen je om snel te reageren. Zij heeft die antennen niet.”

De benefiet leverde bij een vorige editie 12.000 euro op. “Haarwensen rekent op 2.000 euro per pruik, dus dat betekent dat we toen zes kinderen hebben kunnen helpen. Elk kind heeft recht op een pruik en dat betekent een wereld van verschil. Daarom hopen we dat we dat bedrag kunnen evenaren.”

Wie naar de benefiet wil komen, kan een mailtje sturen naar haarwensen@jllc.be en laten weten welk uur (tussen 11 en 14 of tussen 17 en 20 uur) en met hoeveel personen je komt en wat je wil eten.


Alle info via www.jllc.be/haarwensen


112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goed gezien

Comments


bottom of page