top of page

Chatgpt uitgetest.


In het dagelijks leven kom ik vaak mensen tegen die zich niet echt een mening vormen over de jacht, maar zelden ontmoet ik personen met een echte anti-jacht-ingesteldheid. Sommigen zijn kritisch, maar het aandeel mensen die echt anti-jacht zijn, valt reuze mee. Toch kom ik in de media en zeker op sociale media veel berichten tegen die het tegendeel laten uitschijnen. Dikwijls roept deze vaststelling bij mij de vraag op of ik gezegend ben met een ”nuchtere omgeving” of zouden anti-stemmen gewoon luider klinken?


Er zijn best wel wat jagers die er al meer jaren op hebben zitten dan ik. Maar met mijn 41 zomers beschouw ik mezelf toch veeleer als behorend tot de groep van dinosaurussen… Ondanks dat mijn totemdier volgens mijn kinderen een 'Brachiosaurus' moet zijn, kreeg ik een ingeving. Ik had al regelmatig iets opgevangen over Chat-gpt: het 'programma' zou het grote wereldwijde web scannen en daaruit antwoorden op vragen kunnen distilleren. En dus wilde ik wel eens weten wat artificiële Intelligentie zou antwoorden.

Mijn interesse was getriggerd en met wat hulp kreeg ik de app geïnstalleerd op mijn telefoon. Een heel gedoe voor een simpele vraag: “Waarom jagen wij?”


Chat-gpt antwoordde het volgende:


Mensen hebben historisch gezien gejaagd om verschillende redenen, maar deze redenen zijn in de loop van de tijd geëvolueerd. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom mensen in het verleden en soms nog steeds jagen:

  1. Voedselvoorziening: In de vroege menselijke geschiedenis was jagen een essentiële manier om voedsel te verkrijgen. Vlees en andere dierlijke producten waren belangrijke bronnen van eiwitten en voedingsstoffen voor onze voorouders. Hoewel de meeste mensen tegenwoordig hun voedsel uit supermarkten halen, jagen sommigen nog steeds als onderdeel van hun dieet, bijvoorbeeld voor wildvlees.

  2. Traditionele en culturele praktijken: In veel culturen heeft jagen een lange geschiedenis en maakt het deel uit van de tradities en de cultuur van de gemeenschap. Jagen kan worden gezien als een manier om verbonden te blijven met de geschiedenis en het erfgoed van een bepaalde groep mensen.

  3. Controle van populaties: In sommige gevallen kan jagen worden gebruikt als een middel om de populatie van bepaalde diersoorten onder controle te houden. Overbevolking van bepaalde dieren kan schadelijke gevolgen hebben voor ecosystemen en andere diersoorten.

  4. Recreatie en sport: Voor sommige mensen is jagen een recreatieve activiteit en een vorm van sport. Jagers genieten van de uitdaging om dieren te volgen en te schieten, en het is vaak een sociale activiteit die wordt gedeeld met vrienden en familie.

  5. Conservatie en wildbeheer: In sommige landen worden jachtvergunningen verstrekt als onderdeel van een wildbeheerprogramma. Dit kan worden gebruikt om de populaties van bepaalde dieren in evenwicht te houden en de gezondheid van ecosystemen te bevorderen.

Het is echter belangrijk op te merken dat de redenen voor jagen sterk variëren, en er zijn ethische en milieukwesties verbonden aan jagen. Het is essentieel dat jagen, als het wordt uitgeoefend, op een verantwoorde en duurzame manier gebeurt, met inachtneming van de regels en voorschriften die zijn opgesteld om de natuur en de dieren te beschermen. Veel landen hebben wetten en regels voor de jacht om ervoor te zorgen dat het op een gecontroleerde en duurzame manier wordt uitgeoefend.

Wel… Ik moet toegeven dat ik onder de indruk ben. Ik vind het antwoord goed leesbaar en duidelijk omschreven. Maar vooral genuanceerd! Ik durf dus te stellen dat we met zijn allen niet zo slecht bezig zijn als de doemdenkers onder ons soms durven opperen. Maar we mogen ook niet op onze lauweren gaan rusten. Het werk gaat door. We moeten jacht blijven uitleggen, zodat ook over enkele jaren een vergelijkbaar antwoord wordt uitgebraakt door AI!


Thomas Linssen.

Boer, jager en lid van het nationaal team.

267 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goed gezien

תגובות


bottom of page