top of page

De dubbele moraal rondom de wolfIn de discussie rondom de aanpak van problematische dieren, komt de dubbele standaard ten aanzien van wolven vaak naar voren. Wanneer een zwerfhond dood en verderf veroorzaakt, is collectieve actie vanzelfsprekend, trekt een wolf 30 schapen uit elkaar dan ligt dit blijkbaar anders. Deze dubbele moraal vormt de kern van een groeiend debat over de behandeling van problematische dieren in het wild. Ik pleit voor gelijke behandeling van probleemhonden en probleemwolven.


De Jagers en de jachtwet

Ik ben dus van mening dat problematische wolvengedrag gelijk behandeld zou moeten worden aan problematisch hondengedrag. Hierbij benadruk ik dat dit niet noodzakelijkerwijs de taak van jagers is. Wat mij betreft mogen de slimmeriken die dit probleem veroorzaakt hebben het ook oplossen. Als we niet oppassen zijn de jagers straks ook nog verantwoordelijk voor de schade die wolven aanrichten.


Kosten van de Wolvenindustrie

Wat mij ook zorgen baart is de groeiende en dure industrie die is ontstaan rondom het wolvenvraagstuk. Instituten, zelfbenoemde wetenschappers en stichtingen schieten als paddenstoelen uit de grond, gefinancierd met aanzienlijke subsidies. Me dunkt dat dit geld beter besteed kan worden in de huidige tijd. Je hebt geen dure wetenschappelijke procedures nodig voor een simpel vraagstuk.


Wolvenhater?

Wolven worden vaak gezien als teruggekeerde symbolen van wildernis in Europa. Ze waren in veel regio's decennia lang afwezig en hun terugkeer brengt zowel bewondering als uitdagingen met zich mee. Ik heb ontzettend veel respect voor de natuur, ook voor wolven. Tweemaal had ik een ontmoeting op maximaal 50 meter afstand en ik was er enorm van onder de indruk, prachtige dieren zijn het. Ondanks dit respect voor wolven blijf ik een nuchter en rationeel mens en weiger mee te gaan in de verpersoonlijking en verheerlijking van beesten die noodgedwongen proberen te overleven in een gebied wat absoluut niet geschikt voor ze is. Moraal van dit verhaal? Ik ben er absoluut van overtuigd dat we wolven moeten beschermen in natuurgebieden die geschikt zijn voor wolvenroedels, dus ruimte, rust en voldoende natuurlijke prooidieren. En hoe goed bedoeld ook, niemand op deze wereld kan mij er van overtuigen dat we dat de wolven kunnen bieden hier in Nederland. Voor het probleemgedrag wat ontstaan is door de experimenten van een paar dromers zal verantwoordelijkheid genomen moeten worden.


Igor Timmermans

Jacht & Buitenleven / Gamefair Belgium / Waidmannsheil jachtmagazine

347 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goed gezien

Comments


bottom of page