top of page

FaunaBeheerZonesNet zoals de voorgaande jaren, komt er dit voorjaar opnieuw overleg over het beheer van de everzwijnen in uw faunabeheerzone. Omdat we weten dat dit een zware inspanning is voor ieder van jullie en omwille van de vraag naar een meer evenwichtige aanwezigheid van de betrokken sectoren, heeft het koepeloverleg (de groep van vertegenwoordigers van de verschillende sectoren) de aanpak aangepast. Beschouw ‘FBZ-overleg Nieuwe stijl’ dus als een experiment voor 2024.


De basisdoelstelling van het FBZ-overleg blijft uiteraard overeind.

nl. de resultaten van de bevraging overlopen en kennis van op het terrein verzamelen; op basis van dit materiaal evalueren we de maatregelen (binnen de 3-jarige cyclus) en trekken we er conclusies uit voor het komende werkjaar.


Wat verandert er dan?

We gaan werken met een kleinere, maar meer evenwichtige groep stakeholders. Daarvoor zullen de betrokken sectoren (overheid, jacht, landbouw, natuur) uit hun achterban enkele mensen uitnodigen die de situatie in hun faunabeheerzone goed kennen. Die mensen zullen per FBZ aan de slag gaan om de situatie goed te analyseren en concrete actiepunten te bepalen. Deze diepte-overleggen vervangen in 2024 dus het klassieke faunabeheerzone overleg zoals jullie het kennen. Het resultaat zal natuurlijk wel gedeeld worden met de mensen op het terrein, jullie dus, zodat jullie er lokaal mee aan de slag kunnen.

ANB wil iedereen graag per mail op de hoogte houden van wat er in de faunabeheerzones gebeurt. Door de wetgeving over gegevensbescherming (GDPR) kan dat alleen als jij jouw mailadres bevestigt via deze link: https://natuurenbos.vlaanderen.be/registratie-mailadres-faunabeheerzones. (opgelet: als je je mailadres niet bevestigt, zal je van ANB geen mails meer ontvangen ivm je faunabeheerzone(s)).
We danken jullie alvast voor de medewerking


Jolien Wevers, everzwijncoördinator

Bert Verbist en Patrick Engels, Agentschap voor Natuur en Bos

Jim Casaer en Anneleen Rutten, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

Mietje Peeters, Provincie Limburg

Annemie de Turck, Provincie Vlaams-Brabant

Marije Jennes; Provincie Antwerpen

Gert Michiels, Hubertus Vereniging Vlaanderen

Wim Sonck, Jagersliga

Nick Francois en Heidi Pinxten, Boerenbond

Stefan van Damme, Natuurpunt

Franka Keyers, Limburgs Landschap

74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page