top of page

Goed gezienDieren, wijzelf inclusief, jagen met behulp van verschillende zintuigen. Gehoor, reuk en zicht zullen de eerste drie, maar zeker niet de enige zijn die bij je opkomen. Desondanks blijft zicht ons primair zintuig dat we zelf gebruiken bij vele alledaagse dingen. Denk maar aan een vriend die achter je staat en iets roept. Je herkent zijn of haar stem direct, maar toch zal je snel geneigd zijn om je hoofd even te draaien.


Tijdens het jagen is dat niet anders. We zullen aan de hand van het geluid kunnen bepalen of het om lopend of vliegend wild gaat, maar uiteindelijk zal ons zicht toch nodig zijn om het wild aan te spreken. Daarom lijsten we in dit kort interview met de experts van “optiek Van Gorp” even de belangrijkste high-lights op van het merk performance brillen Pilla.


Pilla is bekend bij kleiduifschutters, maar waarschijnlijk iets minder bij jagers. Zouden jullie even het merk kunnen toelichten en aangeven waarom hun brillen, ten opzichte van een gewone zonnebril, net die extra visuele prestaties bereiken?

Pilla Sport is inderdaad bij kleiduif zeer bekend. Alle Olympische kampioenen schieten tegenwoordig dan ook met deze high-end schietbril. Pilla Sport USA werkt hiervoor dan ook samen met Zeiss Optik uit Duitsland. Ze bieden een helderheid die gemiddeld tweemaal hoger ligt dan een standaard schiet- of sportbril. Een verschil dat op het hoogste niveau wel kan tellen.


Het merk biedt een reeks lenzen aan die zijn afgestemd op verschillende schietomgevingen. Hoe beoordelen jullie de behoeften van een schutter of jager zodat de meest geschikte lensopties aanbevolen kunnen worden? Zijn er specifieke lenzen binnen dit model die bijzonder nuttig zijn voor jagers?

Pilla-lenzen zijn er in verschillende kleuren. Elke lenskleur filtert namelijk een andere golflengte van het licht en zorgt ervoor dat bepaalde kleuren beter opvallen. Dat klinkt als magie, maar is een wetenschap.

Waarom nu net al die verschillende lenskleuren? Eenvoudigweg voor verschillende doelen, bij verschillende weersomstandigheden en bij een verschillende achtergrond of terrein. Via wetenschappelijk onderzoek heeft Pilla hun lenzen verfijnd. Dit zorgt ervoor dat een Pilla bril duurder zal uitvallen dan een bril van een ander merk dat een paar standaard lenskleuren aanbiedt.

Een voorbeeld van die verfijning: Blauw licht wordt gecreëerd door zonlicht. Door deze kleur te blokkeren, verhoog je het comfort en vermijd je vermoeidheid aan je ogen. Bovendien versterk je de kleuren en het contrast bij de verschillende lichtomstandigheden zoals mist, bij valavond of volle zon. Zo bevinden zich in het Pilla lenzenprogramma ook lenstinten die alle kleuren “levendiger” maken, maar ook lenzen die bepaalde kleuren versterken wat handig is bij het definiëren van bijvoorbeeld de veren van een fazant of ander wild. Nogal wat Pilla lenzen die een groenachtergrond neutraliseren, zorgen dat jouw doel er als het ware uitspringt. De groene achtergrond wordt dof grijzer en je target krijgt een kleurenboost.

Zelfs voor sporter en jagers met rood/groen kleurblindheid heeft Pilla de nodige lenzen in haar gamma. Elke Pilla sportbril kan bovendien met de juiste dioptrie geproduceerd worden. Ook bij oogdominantie-problemen heeft Pilla een oplossing in huis. Voor de jacht op zowel groot als klein wild heeft Pilla een Progressive hunting set met 3 lenzen, 1 frame en een box voor een gans jaar door bij elke situatie uitzonderlijk zicht te garanderen (CIC / CIL / CIPED). Daarnaast moet er ook op gewezen worden dat deze lenzen prima werken in combinatie met je richtkijker.


Pilla mag dan wel bekend staan als hoge kwaliteit, hun prijssetting is wel navenant. Kunnen jullie tenslotte nog even aangeven met welke technologische innovaties het merk zich onderscheidt van de concurrentie?

Pilla schiet- en sportbrillen zijn misschien niet goedkoop, maar wel letterlijk de beste in de wereld.

Om een doel te raken, moet je het immers eerst optimaal kunnen zien. In geen enkele andere sport dan de schietsport en de jacht is men zo afhankelijk van de ogen en het zicht en net daar maakt Pilla het onderscheid ten opzichte van alle andere schietbrillen.

Een breder gezichtsveld zonder belemmering en een verhoogd contrast op en rond het target. Een Pilla lens “verzamelt”` en optimaliseert het aanwezige licht zonder de ogen te vermoeien of deze te moeten dichtknijpen.

Omdat verschillende lenstinten andere lichtfrequenties blokkeren, vallen bepaalde kleuren veel harder op en net omdat er zoveel lenskleuren zijn, kan er voor ieder individu de beste keuze gemaakt worden.

Elke lenstint is bovendien verkrijgbaar van donker naar licht, naargelang de verschillende lichtomstandigheden op het terrein.

Ook het frame is innovatief: de veren van het montuur zijn superlicht, gemaakt uit dun carbon, voor optimaal draagcomfort. De beide veren van het montuur kunnen achteraan door een vorksysteem anatomisch worden aangepast aan je hoofd, ook bij het dragen van een pet.

Als jouw budget het toelaat en je bent gedreven of je wil jouw schietvaardigheid verhogen, dan is dit wat je nodig hebt. Onze Pilla sporters en jagers zijn immers al jaren onze ambassadeurs.


Wil je nog verdere informatie over deze brillen of ander materiaal voor het kleiduifschieten aarzel niet om je aan te sluiten bij het Sporting Team van Jagersliga. Meer informatie is ook te vinden via www.pillasport.com www.eyeshoot.be by optiek Van Gorp


Karel Hespel

SportingTeam Jagersliga


71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page