top of page

Heel veel interesse in jacht!Ondanks alle negativiteit die de laatste jaren zowel on- als offline rond jacht heerst, de aanvallen van zelfverklaarde experten en dierenrechtenorganisaties naar jagers toe, blijft de interesse in jacht gewoon verder stijgen. Het aantal inschrijvingen voor het theoretische jachtexamen is de voorbije jaren al sterk gestegen en nadat de inschrijvingen deze nacht afgesloten werden, blijkt dat we met 703 inschrijvingen op het hoogste cijfer ooit zitten.


Voor deze paradoxale trend kunnen er verschillende redenen zijn waarom, ondanks anti-jachtgevoelens, het aantal inschrijvingen jaar na jaar blijft stijgen:


  1. Jagen moeten we niet verdedigen, maar uitleggen! Jagersliga investeert ondertussen al 3 jaar zwaar in deze slogan, zowel op sociale media, op de website als in real life. Als mensen begrijpen wat jacht is, dan tonen ze er ook interesse in! Dat blijkt alvast uit de stijgende cijfers sinds Jagersliga in 2020 werd opgericht.

  2. Initiatieven rond jagen en jacht voorzien. Jagersliga heeft ook actief programma's, waarbij de nadruk ligt op educatie, veiligheid en ethisch verantwoorde praktijken, ontwikkeld om nieuwe jagers aan te trekken. Ook zorgen wij dat startende jagers een hulplijn hebben. Deze initiatieven hebben geleid tot een grotere diversiteit binnen de jachtgemeenschap, met een toename van vrouwen, jongeren en stedelijke bewoners die interesse tonen in de jacht.

  3. Toenemende interesse in natuurbehoud: Sommige mensen schrijven zich mogelijk in voor het jachtexamen omdat ze geïnteresseerd zijn in natuurbehoud. Ze willen leren over wildbeheer en ecosystemen en zien jagen als een manier om de populaties van dieren in stand te houden of te reguleren.

  4. Toename van het aantal hobbyjagers: Er kan een toename zijn in het aantal mensen dat jagen ziet als een hobby of vorm van recreatie en teruggaan naar de essentie. Dit kan worden aangewakkerd door factoren als meer vrije tijd en de populariteit van outdoor-activiteiten.

  5. Culturele en traditionele redenen: Jagen is vaak diepgeworteld in de cultuur en tradities van bepaalde regio's of gemeenschappen. Ondanks toenemende anti-jachtgevoelens kunnen mensen nog steeds de traditie voortzetten en deel willen uitmaken van deze cultuur.

Dat jagen verboden zou moeten worden of iets is uit een ver verleden is dus absolute larie en apekool. Mensen zijn op zoek naar waarde, authenticiteit en afkomst, zeker als het gaat over hun voeding. Alles draait rond natuur en een kleinere ecologische voetafdruk. Dit thema zal in de toekomst alleen maar groter worden. Jagen is hipper dan ooit! Wees dus trots dat je jager bent en draag het uit naar iedereen die het horen wil. Leg mensen uit wat je doet en waarom.


Met weidelijke groet,

Kristof Vandewoestijne

Team Nationaal

155 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page