top of page

HLN vraagt Jagersliga om reactie


Reactie die Jagersliga gaf aan HLN op de beelden van het opvangcentrum van Oudsbergen:


Laat ons in eerste instantie duidelijk stellen dat Jagersliga tegen elke vorm van onwettig uitzetten is van zowel jachtwild als enige andere diersoort.

Dat het opvangcentrum van Oudsbergen nu met dergelijke beelden naar buiten komt, is misschien niet helemaal vreemd. Jagersliga bracht vorige maand een op zijn minst gezegd lijvig dossier over de opvangcentra uit. Daarin staan zwart op wit bewijzen van flagrante inbreuken op de wet door de opvangcentra. Wij hebben daarover een persartikel met het volledige dossier via het persagentschap Belga uitgebracht, maar daar werd om de één of andere reden met geen woord over gerept in de pers. Vreemd. Ook de lay-out die deze mensen gebruiken doet heel erg aan de lay-out van Jagersliga denken. (zie bv https://www.jllc.be/dossiercanard)


Wat zien we eigenlijk op de video van het opvangcentrum? We zien beelden van een pak eenden die rondzwemmen op een vijver. Waar zijn deze beelden opgenomen? In het dossier dat wij opgemaakt hebben aan de hand van de cijfers die alle Vlaamse opvangcentra jaarlijks verplicht aan het Agentschap Natuur en Bos moeten doorgeven en die Jagersliga in het kader van openbaarheid van bestuur opgevraagd heeft, staat zwart op wit dat zij het afgelopen jaar ongeveer 2.000 wilde eenden hebben opgevangen. Zijn deze beelden misschien van de wilde eenden die zij zelf hebben opgevangen?


Op de video zien we ook iemand munitie uit een doosje halen en die munitie in een wapen stoppen. De vertraagde beelden lijken in scene gezet en kunnen dus evengoed door het opvangcentrum zelf gefilmd zijn. In het verleden werd de uitbater van het opvangcentrum in Heusden-Zolder (Rudi Oyen) reeds verschillende keren veroordeeld voor het bedreigen van mensen met een illegaal vuurwapen.

De man in de video schudt ook patronen (dubbel 0) uit het doosje die absoluut niet voor eendenjacht in aanmerking komen. Dit toont dus duidelijk aan dat de persoon die deze video gemaakt heeft, niet de minste notie heeft van jacht. In scene gezet dus.


Als laatste: Waarom liet het opvangcentrum geen pv opstellen door de natuurinspectie? Dergelijke video’s leveren hen gewoon veel clicks en likes op waarbij zij het voordeel hebben dat mensen elkaar ook nog eens ophitsen tegen de jachtsector. Daar draait het tegenwoordig toch alleen maar om?


Met weidelijke groet,

Kristof Vandewoestijne

Persverantwoordelijke Jagersliga

0496 407 808


De tekst werd grotendeels overgenomen door HLN (zie link)

61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page