top of page

Jagter Interview.


Diederik Aelbrecht is naast startend jager en zaakvoerder van Jagter ook oprichter van de eerste Vlaamse jachtpodcast 'Over Jacht Podcast'. Hoog tijd om kennis te maken met de man zelf.


Dag Diederik, stel je kort even voor aub?


Ik ben Diederik Aelbrecht, heb mijn jachtexamen succesvol afgerond in het eerste coronajaar 2020. In mijn hoofdberoep verkoop ik collaboratieve robotarmen in Vlaanderen en Nederland, daarnaast ben ik een jaar geleden, op 18/5/2021 begonnen met een zaak in bijberoep, Jagter genaamd. Het startte als een onlineshop voor hoeden en petten (waaronder Stetson, Brixton, Tilley en Faustmann). Het bleef hier niet bij, ook het distributeurschap voor Koedoe&Co België en Krawattendackel in België en Nederland zijn hierbij gekomen. Ook de Pinewoodproducten zullen meer aanwezig zijn in onze webwinkel. Daarnaast ben ik ook nog actief in het verenigingsleven en uiteraard ook als jager. Sinds 2 maand is mijn podcast (Over Jacht Podcast) online.


Waarom een podcast?


Er zijn wel enkele redenen om de podcast op te starten.

  • Aangezien we er naar streven om de jacht op een moderne manier te benaderen leek me dit nodig. Zelf luister ik veel podcast maar in eigen land was er geen enkele podcast terug te vinden over de jacht. In Nederland is er één podcast en daarnaast zijn er nog verschillende Engelstalige terug te vinden. Ik vind het een meerwaarde om ook gewoon over jacht in eigen land en in de eigen taal te praten. Telkens nodig ik een gast uit die een bepaalde specialisatie of ervaring heeft in een bepaald onderwerp.

  • Omdat podcast meer en meer aanwezig is in het leven van nu moest er wel een podcast over jacht komen. Alle jagers zijn dagelijks wel bezig met de jacht, hetzij in het veld, hetzij in gedachten. Om hier een extra dimensie aan te geven ben ik deze podcast opgestart. Tijdens autoritten, als je gaat joggen, fietsen of bezig bent is dit het ideale moment om nog meer informatie over jacht op te nemen.

  • Veel startende jagers of mensen die nog niet in de jacht actief zijn maar wel meer willen weten of zich klaarmaken om jager te worden hoop ik hiermee ook te inspireren en informatie te bieden. Ik weet zelf ook als startend jager zonder jacht-achtergrond komt hoe belangrijk het is om goed geïnformeerd te worden en het juiste te doen. Hier probeert de podcast ook een informatieve rol te spelen naar de luisteraars. Het is natuurlijk niet enkel gericht naar startend jagers maar ook naar jagers die al jarenlang in het vak zitten. Ik hoop dat ze zich kunnen inleven in de gast van de maand en misschien soms inspiratie of nieuwe ideeën te krijgen over hoe zaken aangepakt kunnen worden. Misschien zijn ze niet akkoord en kunnen ze ook steeds in interactie gaan via onze website of eventueel zelf ook aan de podcast deelnemen.

  • Het moet een modern informatie, ideeën en inspiratieplatform dat openstaat voor heel wat onderwerpen en gasten rond jacht en buitenleven worden naar iedereen toe die er meer over wil weten.

  • Het is gewoon plezant om met andere gepassioneerde mensen te praten en ik hoop dat het de luisteraars kan amuseren.

  • Mensen die niets met de jacht te maken hebben zou ik ook willen bereiken en willen aantonen dat jacht meer is dan enkel dieren doodschieten.

  • Via deze weg wil ik ook mensen Jagter leren kennen, mijn (web)winkel die niet de klassieke jachtwinkel is maar een winkel waar je jachtkleding en accessoires kunt kopen die je naast de jacht ook in het dagelijkse leven kunt dragen.

Waar wil je uiteindelijk naartoe met de podcast?


Het moet een modern platform worden waar mensen uit eigen land en in Nederland op terecht kunnen voor een leuk gesprek dat amusement, inspiratie, informatie en ideeën kan bieden naar iedereen die bezig is met de jacht, natuur of buitenleven. En dit allemaal in de eigen taal gebracht. Ik hoop hier heel veel luisteraars te krijgen en zowel mensen die niet bekend als wel bekend te kunnen betrekken om bepaalde onderwerpen te bespreken. Ik hoop dat over de podcast gesproken wordt en verschillende meningen kunnen besproken. Ik hoop ook dat met deze podcast de jacht ook een beetje uit een negatief daglicht komt bij mensen die weinig weten over de jacht en interactie tussen jagers en niet jagers op een positieve manier kan bevorderen.

Welke thema’s wil je aansnijden?


De thema’s kunnen heel gevarieerd zijn. Dit kan gaan van problemen in de jacht tot een aflevering over honden. Hier zijn heel veel mogelijkheden en geef ook inspraak aan de gast. Afleveringen die er sowieso nog aan zullen komen zijn bv. Vervrouwelijking in de jacht, de jachtopleiding, boogjacht, valkenjacht, taxidermie, …

De afleveringen zijn ook al onderverdeeld in enkele onderwerpen zoals leuke anekdotes en ook het wildbraad. Weidelijk jagen, daar hoort ook bij dat het vlees verwerkt wordt tot een maaltijd. Daarom vind ik het heel belangrijk dat dit ook besproken wordt en inspiratie kan gegeven worden.

Ik zag dat Kristof Vandewoestijne van Jagersliga de eerste was met wie je in gesprek ging. Waarom?


Ik heb ondertussen al even contact met Kristof en vind dat Jagersliga de jacht ook op een heel fijne en moderne manier aanpakt. De acties die plaatsvinden en het kort bij de leden staan vind ik een enorm grote troef. De Jagersliga is een jonge belangenvereniging die iets mooi uit de grond gestampt heeft. Dat steun ik altijd graag! Het feit dat Kristof ook pas op latere termijn in de jacht gerold is toont aan dat je niet altijd van kindsbeen af actief moet geweest zijn om gepassioneerd te geraken en ook aanvaard te worden in de jacht.


Zijn er thema’s die je bijzonder aan het hart liggen?


Omdat ik zelf niet uit een jachtmilieu kom, vind ik het bijzonder interessant hoe nieuwe jagers met dezelfde achtergrond in de jacht terecht komen en hoe ze effectief in het veld geraken. Dat is nog steeds niet altijd evident als je zelf geen netwerk he


Dank je en veel succes,

Michel Demilie

Hoofdredacteur JLLC.

78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goed gezien

Comments


bottom of page