top of page

Legaal of niet?De jacht blijft te vaak in het nieuws komen door het illegaal uitzetten van wild. Al meermaals hebben we een oproep gedaan om hiermee te stoppen. Het uitzetten van wild of andere dieren, zonder goedkeuring van ANB, is simpelweg illegaal en dus kunnen we het niet tolereren.


En toch, telkens ik zo’n oproep tegen het uitzetten van wild deel, wringt het ergens. Het werkelijke standpunt is vele malen genuanceerder. Zo genuanceerd dat het niet uit te leggen is zonder het risico te nemen dat dit uitgebuit gaat worden door de anti-jachtlobby! De tijd is er echter rijp voor. Jagersliga is een jonge en dynamische jachtvereniging. We staan met rechte rug in de strijd en dit willen we graag zo houden. Vandaar een poging om het een en ander te duiden.


Wild uitzetten als schietwild is iets uit lang vervlogen tijden. Voor Jagersliga althans. Er zijn nog plaatsen in het buitenland waar er wild vanuit de kartonnen dozen geschoten kan worden, maar daar willen wij absoluut niet meer terug naartoe.

Jacht is steeds meer geëvolueerd van het simpelweg schieten naar een totaalbeleving. Het is een veelzijdige bezigheid. Het verbeteren van de biotoop, het bijvoederen in schrale tijden, het beheren van predatoren, het tellen en analyseren van de populatie en ja, ook het nemen van een stuk wildbraad. We oogsten ons kleinwild veelal omdat het kan door onze goede zorgen, we nog lang kunnen nagenieten van een goed geplaatst schot en natuurlijk omdat we van een stuk heerlijk wildbraad houden! In een ideale wereld zouden we als jager wild dat ooit in het revier aanwezig was, maar om een of andere reden verdwenen is, weer moeten kunnen herintroduceren. Natuurlijk dient eerst onderzocht te worden waarom de soorten in kwestie verdwenen zijn. Daarna moeten deze problemen aangepakt worden. Als een jager daarmee aan de slag gaat, de biotoop verbetert, predatoren beheert, bijvoedert als het nodig is, waarom zou er dan geen herintroductie van het eens verloren gegane wild kunnen zijn? Natuurlijk dient het geherintroduceerde wild er in de eerste jaren niet bejaagd te worden. Maar als de populatie in de loop van de tijd weer is hersteld, dan zou men weer moeten mogen oogsten. Waarom schreeuwen we dat dan niet van de daken? Wel er zijn een aantal eenvoudige redenen. De jaarlijkse veroordelingen waarbij er vlak voor de opening van de jacht schietwild wordt gelost, laat zien dat we er als sector nog niet klaar voor zijn. Misbruik ligt momenteel nog voor de hand. Een reden te meer voor ons als belangenvereniging, maar ook voor iedere jager als individu, om ons volop in te blijven zetten voor de weidelijke jacht. Voorlopig leveren we als Jagersliga een strijd om jacht uit te leggen bij de grote groep mensen die van het buitenleven is vervreemd. Eerst moeten we zorgen dat een groot deel van de samenleving weer het nut, het belang, maar ook het plezier inziet van de totaalbeleving die wij ‘jacht’ noemen. Pas daarna komen we toe aan het hoofdstuk waarin we kunnen streven naar een manier waarbij verdwenen wildsoorten geherintroduceerd kunnen worden.


Thomas Linssen.

Boer, jager en lid van het nationaal team.

514 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page