
Artikel 22 van de wapenwet stelt als volgt:
Art. 22. § 1. Het is verboden aan particulieren munitie [of laders] voor vergunningplichtige vuurwapens te verkopen of over te dragen, tenzij voor het wapen waarvoor de vergunning bepaald in artikel 11 is verleend en op vertoon van het stuk, of voor het wapen dat een persoon bedoeld in artikel 12 mag voorhanden hebben en op vertoon van het stuk dat die hoedanigheid bewijst.
Het is verboden munitie voor vergunningsplichtige vuurwapens te verkopen of over te dragen aan personen in het bezit van een vergunning die niet geldig is voor de aankoop van munitie.
Particulieren die niet voldoen aan de artikelen 11 of 12 mogen geen munitie voor vergunningsplichtige vuurwapens voorhanden hebben.
De bepalingen van de vorige leden zijn ook van toepassing op de patroonhulzen en de projectielen, tenzij zij onbruikbaar gemaakt zijn
Dit houdt in dat de lege patroonhulzen in hun afgevuurde en niet bewerkte vorm aanzien worden als “heractiveerbare wapens”.
De vraag & het antwoord van DOVO stelt:
Lege hulzen zijn volgens de wet 'heractiveerbare wapens'. Het bezitten, vervoeren, verhandelen en in huis bewaren van kogelhulzen, zelfs volledig lege, is sinds 2018 verboden volgens de wapenwet, tenzij je een wapenvergunning hebt of een erkenning als verzamelaar.
Departement Kanselarij dienst Controle Strategische goederen meldt identiek de vergunning plicht van de patroonhulzen.
De bezitsvergunningsplicht van onderdelen/componenten van munitie wordt geregeld in artikel 22 van de Wapenwet. De omzendbrief over de Wapenwet zegt hierover het volgende:
“In principe is op munitie voor vuurwapens dezelfde regeling van toepassing als die voor de wapens waarvoor ze bestemd is. Ze is ook van toepassing op bepaalde onderdelen van die munitie : de patroonhulzen en de projectielen.
Wat dan te doen met lege hulzen.
Zolang ze in hun oorspronkelijk afgevuurde toestand zijn dan kan je deze niet bij het restafval gooien.
In principe dien je er dus voor te zorgen dat deze niet meer als munitie herbruikbaar zijn door bv de huls dermate te vernietigen vooraleer ze af te voeren naar een verwerkingseenheid.
En om helemaal volledig te zijn; even meegegeven dat de plastic omhulsels van hagelpatronen gemaakt zijn uit HPDM materiaal en compleet recycleerbaar zijn door granulaat verwerkers.
De metalen onderdelen zijn dan weer te verwerken door een metaalverwerker. Je dient de hulzen wel eerst inderdaad onbruikbaar te maken.
Do not be fooled!
Team Jagersliga
Comments