top of page

Limburg, het Yellowstone van België?Afgelopen zondag had ik de kans om deel te nemen aan een drukjacht. Op de heide zat ik op een drukjachttorentje op een 40-tal meter van een dennenbosje. De heide achter me was uitgestrekt en licht heuvelachtig. Het was rond het vriespunt en de wind was dun. Heerlijk vind ik dat om zo in de ochtend de koude te laten binnenkomen en op die manier deel van de omgeving te worden. Dit brengt me in een roes waarbij de gedachten de vrije baan krijgen en de koude verdwijnt. Net voor we naar onze posten gebracht werden, kwam het bericht binnen dat er, niet eens zo gek ver van onze plek, een wolf doodgereden was bij een verkeersongeval. Het ontbreken van evers en verse sporen maakten duidelijk dat deze wonderbaarlijke predators deze nacht ook hier de kust onveilig hadden gemaakt. En zo kregen m’n gedachten, af en toe opgeschrikt door een ree, steeds meer de vrije loop. Het is me al vaker opgevallen tijdens de jacht dat everzwijnen ongelooflijk ver kunnen rondtrekken, terwijl reeën toch meer op hun plek blijven. De wolf heeft zo dus wel invloed op de aanwezigheid van de varkens, maar reeën maken zicht zelden ver uit de voeten. Al mijmerend bleven mijn gedachten hangen bij de zwijnen. Waanzinnig hoe ons apenland evolueert. Enerzijds kleuren ocmw’s, steden en gemeentes steeds vaker hun gronden uit op de jachtplannen. Verschillende verenigingen, bestaande uit zelfverklaarde groene moraalridders, moedigen dit zelfs aan. Ook particulieren worden gesensibiliseerd om dit voorbeeld te volgen. Wanneer everzwijnen dan “plots” voor overlast zorgen, wordt er naar de jacht gekeken.

Ik viel gisterenavond bijna van mijn stoel bij het lezen van de nieuwste plannen van ANB: vangkooien, schietnetten en zelfs luchtdrukgeweren worden geopperd als potentieel wapen in de strijd! Onze achtjarige Hannes wilde al onmiddellijk zijn diensten aanbieden. Hij beweert multi-inzetbaar te zijn. Zowel met zijn sniper-nerf-geweer als met zijn boog en zuignap pijltjes wil hij kosteloos hulp bieden. Natuurlijk weet ik beter, maar het geeft wel het niveau van de plannen aan. Bizar dat mensen wel te vinden zijn voor het vangen van everzwijnen met een vangkooi en heel wat minder voor de jacht met het wapen. De stress die ontstaat bij het dichtklappen van de kooi is niet te vergelijken met de stress die ze ervaren tijdens een drukjacht. Kleintjes worden vertrappeld door de grotere om uiteindelijk doodgeschoten te worden door iemand die door de belastingbetaler betaald wordt. Nadien worden de dieren nog opgehaald en afgevoerd naar het vilbeluik om vernietigd te worden.

Er zijn mijns inziens betere oplossingen. Iedereen weet ondertussen dat het veiliger, diervriendelijker en ook efficiënter is om met nachtzicht te mogen jagen tijdens de nacht, net zoals dit in de buurlanden al toegelaten is. Ik kan me voorstellen dat ook boogjacht z’n plaats in het verhaal heeft. Nu ben ik er absoluut van overtuig dat we kost wat kost moeten voorkomen dat er op een gegeven moment een varken gillend met een pijl in z’n achterste de woonwijk in stormt. Maar op plaatsen waar geen degelijke kogelvang is, kan een geposteerd boogjager een waardevolle aanvulling zijn. Wat ik weinig hoor, maar wat me vooral als boer een meerwaarde lijkt is een vlotte en vooral korte procedure voor een mini-drukjacht. Als er everzwijnen in een perceel zitten dan zou het mogelijk moeten zijn om op zeer korte termijn dat perceel uit te drijven met een beperkt aantal drijvers en jagers. Er zijn ook “Welkom Wolf”-opties natuurlijk: we kunnen steden en gemeentes afrasteren! Ik ben benieuwd hoe ons arm Vlaanderen er over een aantal jaren dan zal uitzien. Weides wolf-proof omheind om vee te beschermen. Wegen afgemaakt om wolven te beschermen, akkers, steden en gemeentes omheind om ons tegen everzwijnenschade te beschermen. Als we dan ook effe verder gaan, kunnen we dan ook België afrasteren om ons te beschermen tegen ongewenste migratie? Het is maar al te gek voor woorden!! Terwijl de wolf zorgt dat vooral everwijnen steeds meer rondtrekken op zoek naar een veilige plaats, krijgt de groene Vlaming steeds last van “hekmanie”! Ik ben benieuwd hoe lang de overtuiging nog blijft bestaan dat de wolf een grote meerwaarde is voor de biodiversiteit in ons toekomst gehekt Vlaanderen.


Met weidelijke groet,

Thomas Linssen

TEAM Jagersliga

1.088 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goed gezien

Comments


bottom of page