top of page

Maf & GeniaalTerwijl ik gisteren in gedachten verzonken, de kalveren aan het voeren was, kwam ineens een gesprek van een tijdje gelden terug naar boven. Het was een gesprek met een collega. Een jagende boer. Het ging zoals zo vaak over landbouw, jacht en natuur en hoe dit, meer en meer, voor ons beiden een rode draad vormt in ons leven.


We kunnen uren filosoferen over de grote verbanden, de overeenkomsten, maar ook over de zaken die het moeilijk maken. Hoe het ene deel van ons, een inwendige strijd voert met het andere. Opeens zegt m'n collega iets wat ik niet begrijp. Behalve een betere schutter, beschikt hij over een veel sterker geheugen, een gigantisch netwerk en produceert zijn brein nog veel gekkere ideeën als het mijne. Zo ook nu weer. Uit het niets brabbelde hij: "Jacht zou een landbouwbevoegdheid moeten zijn!" Nu hou ik er wel van om zaken te vereenvoudigen en jacht weghalen uit het kabinet Demir zou een aantal zaken sterk vereenvoudigen (we hadden het onder andere over het sanitaire afschot*), maar zelfs ik ben af en toe nuchter.


"Hoe kom je daarbij?" proest ik het uit. Waarop hij antwoord: "Wat doet een jager? En dan spreek ik niet over schieters, maar over de natuurminnende jager die voor biodiversiteit zorgt. Over de jager die binnen de mate van het mogelijke, het biotoop in zijn jachtveld probeert te verbeteren. Over de jager die in mei de zwakkere bokken schiet zodat de genetische poel sterk blijft. Over de jager die exoten met alle middelen bestrijdt en probeert om de predatoren op een aanvaardbaar niveau te houden. Over de jager die zijn uiterste best doet om wildschade op landbouwpercelen te voorkomen. Over de jager die bijvoedert als het nodig is en oogst als hij kan. Eigenlijk is de moderne jager, gewoon een boer!"


Er valt een stilte. Eerst denk ik: ‘daar gaan we weer'! Hij heeft dringend een vriendin nodig want het stijgt naar zijn hoofd. Dan besef ik plots dat hij eigenlijk gewoon gelijk heeft. Alweer geeft dit blijk van zijn even geniale als maffe brein. Gisteren kwam het dus weer naar boven. Ze scheppen kansen deze ideeën. Voor zowel jager als boer. Ineens komen er zomaar 50 procent boeren bij! En het kan nog gekker worden. Voordat de mens boer werd, was de mens jager/verzamelaar. Als ik sommige nieuwe ontwikkelingen in de landbouw zie, zou het zomaar kunnen dat we daar terug naar toe evolueren. De boer als jager/verzamelaar in voedselbossen en natuurpunt maar pleiten voor eindeloze weides en akkers voor gors, leeuwerik, kievit en scholekster, want die zijn dan waarschijnlijk echt volledig verdwenen door de moderne ontwikkelingen van de hippe landbouw.


Met weidelijke groet, Thomas Linssen

Bestuurslid Jagersliga en veeboer.


* Sanitair afschot (buiten de openingstijden) is in tegenstelling tot de ons omringende landen, wettelijk verboden in Vlaanderen. Jagersliga ijvert om dit om redenen van dierenwelzijn, wettelijk in orde te brengen. Niemand wil dieren zien creperen en ook niet alle verwondingen of ziektes zijn behandelbaar door een VOC of NHC. Uiteraard is ook niet elke reden goed voor sanitair afschot. Enkele redenen kunnen bijvoorbeeld zijn:


1. Hoge mate van vermagering.

2. Duidelijk zichtbare tumoren.

3. Schurft (voornamelijk bij wilde zwijnen of vossen)

4. Fracturen (botbreuken), andere significante verwondingen en ernstige kreupelheid

5. Sterke afwijkingen van het soorttypische gedrag (hondsdolheid)

6. Verweesde stukken minstens tot het einde van het jachtseizoen.

7. Zeemblindheid (met zeer etterende afscheiding of blindheid)


89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goed gezien

Comentarios


bottom of page