top of page

Mail van een lezer !


Gisteren kregen we een bericht van iemand die de jachtsector goed gezind is, die zelf gaat jagen met haar hond en ook opleidingen voor jachthonden geeft. Wat ze meemaakte, is echt onbegrijpelijk!


Hallo iedereen,


Ik wil graag iets posten met het oog op een open, constructieve en respectvolle communicatie. Ik heb niks tegen de jacht. Integendeel. Ik heb zelf een jachthond waarmee ik elk jaar naar Engeland trek om te jagen. Het spel tussen hond, voorjager en de omgeving is één van de mooiste dingen om te zien vind ik zelf.

Maar waar ik wel tegen bots is dat ik tijdens mijn wandelingen hier in België nog nooit een jager ben tegengekomen die iets vriendelijk kan zeggen. Ik woon nog niet zo lang op een nieuwe plek en ben nog volop aan het zoeken naar leuke wandelgelegenheden voor en met mijn hond. En ja, het gebeurt dat ik op plaatsen kom waar ik blijkbaar niet mag komen. Voor alle duidelijkheid: ze zijn niet aangeduid als privé.


Ik geef jullie en bloemlezing van openingszinnen:

"Hebde ier iets verloren misschien?"

"Peisde da de gij jachtrechthouder zijt of wa?"

"Wa eeft da ier te beteken?"

De laatste opmerking kwam er terwijl ik met mijn hond op mijn eigen weide, toen nog niet afgesloten, aan het rondwandelen was en ik met fascinatie naar het jachttafereel aan het kijken was. De persoon in kwestie vond het nodig om met 'gierende' banden over de akkers tot bij ons te rijden om vervolgens, na ons eerst uitgekafferd te hebben, over mijn weide terug te keren.


Om eerlijk te zijn heb ik het echt gehad met deze onbeleefde en soms echt agressieve eerste (!) reacties. Op die momenten is het ook al duidelijk gebleken dat alle moeite tot een constructief dialoog, verloren is. Respect komt van twee kanten, maar als ik op deze manier telkens wordt aangesproken, kan ik mijn respect echt niet geven.

Helaas is dit naar mijn mening één van de redenen waarom jagers en de jacht zo'n slechte naam hebben. Want hoe er tegen mij gesproken wordt, zal ook tegen andere mensen gebeuren. Duidelijk informeren, uitleggen waarom er gejaagd wordt, op wat en wanneer, zou al veel kunnen ophelderen voor de gewone bevolking.

Geef mensen met een jachthond eens een compliment als je ze tegenkomt op een plek waar ze niet mogen zijn nadat je ze hebt uitgelegd waarom ze er niet mogen zijn. ('ik zie dat je je hond mooi onder controle hebt', 'ik zie dat jouw hond mooi kan voorstaan en steady is').

Persoonlijk gruwel ik van de uitleg: 'Het is de wet'. Het is ook de wet dat je niet te snel mag rijden... En nodig ze desnoods eens uit om mee te gaan op jacht. Want geloof me, tussen al die 'huisjachthonden' zijn er pareltjes die geweldig werk in het veld zouden kunnen verrichten.

Nogmaals, ik ben heel erg bereid tot een constructief en respectvol dialoog… Hoopvol, Sofie


We kunnen aannemen dat als je 100 keer tegen dezelfde persoon moet zeggen dat hij/zij hun hond moet aanlijnen, je je geduld zou beginnen verliezen, maar één keer je geduld verliezen is eigenlijk al teveel.

Ten eerste is iedereen met een jachtverlof een ambassadeur van de weidelijke jacht. Ben je onbeleefd, dan straalt dat af op de hele jachtsector en niet enkel op jezelf! Ten tweede is weidelijkheid ook respect tonen naar anderen en ten derde weet je ook nooit tegen wie je bezig bent en hoe groot het netwerk van die persoon is. Het bericht stond ook op verschillende facebookpagina's en werd door heel wat mensen gelezen. We lezen ook dat dergelijke reacties in bijna alle gevallen van de oudere generatie jagers komt (waarmee we niet zeggen dat alle oudere jagers onbeschofte boeren zijn, maar het is blijkbaar wel iets wat erg opvalt!).


Dus bij deze een oproep aan ALLE jagers : WEES GVD EENS BELEEFD NAAR ZOWEL JAGERS ALS NIET-JAGERS! Er zijn al meer dan voldoende anti-jagers die ons het leven zuur maken. Willen jullie ook nog dat mensen die jacht genegen zijn anti-jacht worden? Er wordt door de oudere generaties vaak gezegd dat jongeren geen respect meer hebben, maar in dit geval zien we duidelijk dat er best eens in eigen boezem gekeken wordt.


Aan Sofie: We vinden het heel erg dat je zo al verschillende keren aangepakt werd, maar hopen uit de grond van ons hart dat je niet alle jagers over dezelfde kam gaat scheren. Jagersliga doet er alles aan om het beeld van de jager positief naar buiten te brengen en vinden dergelijke berichten dan ook beschamend. In naam van alle weidelijke jagers willen wij ons dan ook excuseren.


Met weidelijke groet,

Kristof Vandewoestijne

TEAM NATIONAAL


934 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goed gezien

Comments


bottom of page