top of page

Oplossingen.In 2013 introduceerde ik de stille drukjacht in Frankrijk in het departement La Nièvre. Dit was geen evidentie, want de drijfjacht was al tientallen jaren de methode. In het begin werd er dan ook negatief gekeken naar stille drukjacht.


Na een eerste verkenning van het terrein werd al snel duidelijk dat enkele drukstoelen heel moeilijk geplaatst zouden kunnen worden omdat er op die plaatsen weinig of geen kogelvang was. Ik zag toen boogjacht reeds als een aanvulling op het jagen met het geweer. Omdat boogjacht in Frankrijk al vele jaren toegelaten was, informeerde ik me daarover, maar kreeg vele negatieve reacties. “Die boogjagers ga je toch niet toelaten?”, “Dieren moeten heel dichtbij komen om gestrekt te worden” enz..

Aangezien dieren tijdens een stille drukjacht moeten stilstaan om gestrekt te worden, aangezien de drukstoelen strategisch goed in de buurt van wissels moeten geplaatst worden en aangezien er daarvoor een goed inzicht in de bewegingen van het wild nodig is, is de boogjacht de perfecte aanvulling om de drukstoelen op moeilijke plaatsen toch een veilige plek te geven.

Na een aantal keer boogjagers met succes geplaatst te hebben, maken zij nu automatisch ook deel uit van de stille drukjachten. Het vooroordeel van vroeger werd door hun successen dan ook van tafel geveegd. Heel af en toe weerklinkt de ongelovige vraag van een nieuwe genodigde 'of deze combinatie wel werkt', maar dat wordt dan snel onder de noemer onbekend is onbemind geplaatst.


Na 5 jaar samen te hebben gewerkt met boogjagers, kunnen we zeggen dat de resultaten heel goed zijn. Het gebied in La Nièvre is dan ook heel wildrijk en er zijn reeds heel wat dieren met boog gestrekt tijdens de stille drukjachten. Het introduceren van de stille drukjacht heeft me er nog meer van overtuigd dat boogjacht een zeer goeie oplossing / toevoeging kan zijn. Het wild blijft graag stilstaan op plaatsen waar nog wat vegetatie aanwezig is. En waar de ruimte vaak te beperkt is om een stuk met de kogel te strekken, kan je best – voor de veiligheid – een boogjager plaatsen.


Dirk Graind'Orge


424 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page