top of page

Over botulisme.In oktober 2018 sloeg het noodlot toe bij boer Rudy Anthonissen in Wuustwezel. 184 koeien van de 200 stierven ten gevolge van botulisme. Hoogstwaarschijnlijk is het door een kadaver met het maaigras in de grasput terechtgekomen. Hier zijn de toxinen dan tot volle ontwikkeling gekomen en werden het de zo gevreesde sluipmoordenaars. Boer Rudy was geruïneerd , zijn levenswerk was hij kwijt. Toch is hij koppig en strijdvaardig herbegonnen met uit Nederland gevaccineerde melkkoeien. Zijn bedrijf is terug een gezond bedrijf, maar hij blijft erg waakzaam voor botulisme.

Jagersliga is gaan zoeken of we de boeren niet konden helpen en hoe we dat konden doen.

Peter van Team Antwerpen is naar boer Rudy getrokken om hem de “wildredder” voor te stellen. Dit technisch snufje, dat op de maaier gemonteerd wordt en door ultrasone geluiden het wild verjaagd voor de maaier eraan komt, heeft volgens Duitse studie bewezen dat 70% van het wild verjaagd wordt. Dit is een goed begin en zou de boer zeker kunnen helpen. 70% is alleszins beter dan niets. Peter sprak met Rudy en stelde enkele vragen. Ziehier een overzicht

Wat is er veranderd na voorval in 2018?

Voederen gebeurt heel gescheiden: koeien en vaarzen worden gescheiden.

Welke maatregelen neem je nu om botulisme buiten je voedsel te houden?

Dode vogels kan je niet steeds onderscheppen en dan gaan ze toch mee in de graskuil. Wel let ik nu visueel veel meer op en wanneer ik een konijn of haas zie jaag ik ze weg.


Rudy, heb je technische middelen om botulisme uit je keten te houden?

Neen, maar je kan het deels tegengaan met zo een “pieper” op je maaier, maar dan kan je nog steeds een dode vogel in je voedsel hebben.

80€ kan misschien je veestapel redden. Zeg je dat iets?

Ja, dat zal die “pieper” wel zijn (wildredder). Een dode vogel kan ik er niet mee ontdekken maar een zieke of besmette kan er misschien wel mee verjaagd worden.


Rudy, zou je een wildredder willen installeren?

Ik moet eerst eens zien hoe het werkt, maar als dat piept als gek, dan wordt ik dat ook. Ik blijf erbij, een dode vogel kan ik er niet tussenuit halen. Het zal wel veel wild verjagen en die kunnen we dan redden.


Rudy , het is ook om ervoor te zorgen dat botulisme wegblijft en niet alleen voor het wild. Zou je een wildredder aanraden een je collega’s ?

Als dat goed werkt, waarom niet.

Rudy, 70% van het wild kan je zeker verjagen. Dat is dus ook 70% minder kans op botulisme.

Ja, men zegt dat, maar ik blijf erbij dat het bij botulisme, vaak om dode dieren gaat. Die kan je niet meer verjagen natuurlijk.Zoals jullie kunnen lezen heerst er bij de boer nog een zekere vorm van achterdocht. Gaan wij het tij kunnen keren met de wildredder? De resultaten uit Nederland zijn in elk geval hoopgevend. Jagersliga zal zijn schouders hieronder zetten en het in elk geval proberen. Laat ons de boer helpen!

WIl jij als landbouwer een wildredder aanschaffen? Wil je als jager één of meer wildredders kopen voor jouw landbouwer(s)? Stuur dan snel een mail naar peter@jllc.be


Peter Van Minnebruggen.

Bestuurslid Jagersliga

69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page