top of page

Over hazenmoeren en hazenjongenBegin deze week werd het eerste hazenjong binnengebracht bij een opvangcentrum. Nogal vaak worden jonge hazen meegenomen omdat mensen er vanuit gaan dat ze door de hazenmoer verlaten werden. Ze zien er schattig en vooral heel weerloos uit.


Vergis je niet want in tegenstelling tot konijnenjongen, worden hazenjongen niet naakt en in een beschermende burcht geboren, maar worden ze met een dikke vacht, open ogen en onder de blote hemel geboren. De hazenmoer komt tussen zonsondergang en zonsopgang haar jongen één tot twee keer per nacht voeden met vette melk. Overdag is ze niet in de buurt van de jongen te vinden omdat ze zo weinig mogelijk predatoren wil aantrekken.

Hazenjongen zijn perfect gecamoufleerd en zijn ook geurloos zodat ze voor predatoren als bijvoorbeeld vossen, marters, honden en katten, zo goed als onvindbaar zijn. Wanneer mensen de hazenjongen aanraken, dan brengen zij hun geur over op het jong en zal het zo dus ook veel sneller door predatoren opgemerkt worden. Dat is de reden waarom je dus altijd van jonge haasjes af moet blijven!

Mocht het jong toch door mensen aangeraakt zijn, dan zal de hazenmoer proberen om die menselijke geur er terug af te likken, maar ze zal het jong niet verstoten zoals vaak gezegd en gedacht wordt. Hazen zijn absoluut niet bang en ze zullen hun jongen met alles wat ze in huis hebben, verdedigen tegen bijvoorbeeld kraaien of roofvogels. Zelfs een koe die te dicht bij een hazenjong komt, zal duidelijk gemaakt worden dat dat niet geapprecieerd wordt.


Helaas lopen 's nachts wel heel wat katten rond en die durven een hazenjong thuis afleveren. Een deel van de hazenjongen die bij de opvangcentra binnengebracht worden, zijn dan ook door een kat mee naar huis genomen. Die jongen kan je uiteraard wel bij een opvangcentrum binnenbrengen. Hou je kat (zeker 's nachts) binnen, want ze zal sowieso op dezelfde plaats terug gaan jagen op de andere jongen. Probeer het jong ook niet zelf te verzorgen en geef het vooral geen eten of drinken. Hazen zijn geen konijnen! De periode dat hazen jongen grootbrengen hangt grotendeel van het weer en de temperaturen af, maar normaliter is dat vanaf januari tot september. Zie je een hazenjong liggen terwijl je aan het wandelen bent, laat het dan zeker liggen en raak het vooral niet aan.


Naast natuurorganisaties, doet ook Jagersliga een warme oproep om:

  1. Geen hazenjongen aan te raken

  2. Katten (zeker 's nachts) binnen te houden

  3. Honden aan de leiband te houden

Met weidelijke groet,

Kristof Vandewoestijne

TEAM JAGERSLIGA
103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goed gezien

Comments


bottom of page