top of page

Rechtbekken.

Vanaf 16 februari mogen we opnieuw kraaien, kauwen en eksters vangen en doden met larsenkooi en trechterval. Althans voor zij die nog een geldige vergunning hebben. Een onafhankelijk jager moet elk jaar opnieuw een aanvraag indienen en WBE's waarvan de vergunning verlopen is, moeten ook een nieuwe aanvraag indienen. Er worden echter geen nieuwe vergunningen meer afgeleverd. Wat is er aan de hand?Enkele feiten op een rijtje.


  • Als je een vergunning aanvraagt, krijg je een vage mail terug die zegt dat er momenteel geen nieuwe vergunningen meer verleend worden rond bestrijding van beschermde soorten. Er staat ook in dat er aan een nieuw werkkader zou gewerkt worden, maar dat men geen inschatting kan maken over wanneer deze aanvragen terug behandeld zullen kunnen worden.

  • De weigeringen begonnen toen het nieuwe diensthoofd van AVES (afdeling Adviezen, Vergunningen, Erkenningen en Subsidies)  in september 2023 aantrad. AVES valt onder het ANB. Het nieuwe diensthoofd was tot september 2023 adjunct-kabinetschef dienst Omgeving bij het kabinet Demir.


Als jager nemen we onze verantwoordelijkheid om schade aan gewassen die door wild en/of beschermde diersoorten (zoals rechtbekken) worden aangebracht, te beperken. Om kwetsbare fauna te beschermen, krijgen we ook mogelijkheden om beschermde soorten (zoals rechtbekken) te bestrijden. Tenzij we geen vergunning meer krijgen!


Je kan helaas geen vergoeding krijgen voor schade door kraai, ekster en kauw aan gewassen en fruitteelt en ook niet voor schade door kraaiachtigen aan persoonlijke of professionele bezittingen, maar wel voor schade door roeken.

Vandaar de warme oproep aan alle jagers en jachtgroepen die geen vergunning meer krijgen om schade aan gewassen door roeken in te dienen.


Samen met Hubertus Vereniging Vlaanderen proberen wij zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Heb jij nog een vergunning, ga er dan zeker mee aan de slag! Hoe meer rechtbekken je vangt, des te meer jonge dieren zullen overleven!


Vergeet zeker niet om onderstaand bordje aan je val of kooi te hangen! Het referentienummer van je vergunning MOET daar ook op staan! Heb je dus geen vergunning meer gekregen, zet dan ook geen kooien. We kregen de melding dat er wel degelijk controle wordt op gedaan. Een gewaarschuwd jager...Alvast veel succes.

Team Jagersliga

ᵖʰᵒᵗᵒ ᵇʸ ˢʰᵘᵗᵗᵉʳˢᵗᵒᶜᵏ


Kraaien verjagen?

Ratelende voorwerpen, blikjes,... Deze geluiden schrikken de kraaien af. Ook zijn er audiosystemen waar je automatisch geluiden op kunt afspelen. Een nadeel daarvan is dat het vaak wel aangesloten moet worden op het stroom of met batterijen. Wat ook goed helpt is een vogelverschrikker in de vorm van een roofvogel. Zorg er wel voor dat je de vogelverschrikker regelmatig verplaatst, zodat de kraaien niet doorhebben dat het om een neppe vogel gaat.

Nog een goeie tip om kraaien te verjagen is het gebruik van een kunststof nepkraai. Let op, wil je daadwerkelijk kraaien afschrikken, hang de kunststof afschrik kraai dan op zijn kop. Zo lijkt het alsof de kraai dood is.

Hoe noem je een groep kraaien?

Hoe lang leeft een kraai?

Natuurlijke vijanden?


676 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kramsvogel.

Kommentare


bottom of page