Veel vliegviszaken bieden compleet-pakketten aan. Wat moet dat volgens ons ZEKER hebben?
"Wanneer je begint met vliegvissen is de investering in duur materiaal geen slimme zet"
1. een hengel/lijn/reel
een hengel met een lengte van 9ft wat vrij standaard is (ong 3m)
aftma 5 is een gewicht dat op veel waters kan gebruikt worden
een drijvende vliegenlijn, mag #6 als je die goedkoop kan vinden (richtprijs 20 tot 40eur) Vergeet ook niet dat op je reel backing komt, dit is eigenlijk een koord/draad die als basis dient om je vliegenlijn op te zetten, de reden van deze backing is om de spoeldiameter te vergroten zodat je vliegenlijn niet teveel last heeft van geheugen. Ga je ooit big-game fishing ofzo dan gaat de backing een nog andere betekenis krijgen Smile Backingkostprijs ongeveer 10eur
een reeltje om de lijn op te rollen want meer functionaliteit heeft die reel niet, althans niet als je het "normaal" houdt.
deze 4 zaken zijn elementair om de sport te kunnen be-oefenen ! Uiteraard in elk onderdeel kan je heel wat geld investeren. Vooral de reeltjes zien er soms wel heel knap en mooi uit. Pas daar zeker op, het kan soms veel geld kosten en mogelijk dat een eerste investering in een zeer degelijke reel je later heel veel spijt kan geven dat je niet liever een ander systeem had gekocht. Comporeeltjes worden geacht overal goedkoop te zijn, zeer sobere reels in hard-plastic voldoende om mee te starten een miskoop doe je hier vrijwel nooit mee. Vraag deze in Large Arbor (grote as), wat wil zeggen dat de spoeldiameter groot gaat zijn, zo moet je minder backing op de spoel zetten (backing = vulmateriaal, eigenlijk gewone draad waar je vliegenlijn dan op volgt) Een Large Arbor zorgt ook dat je vliegenlijn minder geheugen zal ontwikelen en minder vervelende krullen zal tonen.
Deze dingen koop je niet zomaar overal ! We bedoelen hiermee dat je beter je ding kan halen bij een gespecialiseerde visshop maar denk nu niet dat het daar heel duur gaat zijn ! Een beginners-setje bij een supermarkt kan soms evengoedkoop zijn als een set samengesteld door een ervaren visshop houder. Ga je best informeren bij deze winkelier. Als richtprjis kunnen we stellen dat je tussen de 120 en de 150eur kan gesteld zijn. Wie al 200eur vraagt voor een set heeft ofwel een grote upgrade in 1 van de 3 onderdelen. Een set van 75eur kan ook, maar je gaat toch telkens inboeten, meestal zal dit gebeuren in de vliegenlijn en de afwerking van de hengel.
2. Leader en Vlieg
Een leader is wat de vlieg met de vliegenlijn verbind deze bestaat meestal uit nylon je kan ze kopen of zelf samenstellen. Gekochte leaders hebben dan ook verschillende diktes de dikte bepaal je natuurlijk zelf. Samengestelte leaders kies je zelf en die bestaat meestal uit 3 a 4 diktes zoals bv een leader voor een droge vlieg begin met 1meter 20/00 dan een halve meter 16/00 en dan een halve meter 12/00 dit is natuurlijk maar een voorbeeld, nadeel van zelfgeknoopte leaders zijn de knopen die kunnen soms lastig zijn maar voor de rest zijn het goede leaders. Voor droge vliegen gebruik je tapse leaders of zelfgebonden exemplaren, dit om het "overslaan" van de vlieg te vergemakkelijken. Tapse leaders kan je in allerlei maten krijgen. Daaraan kan je eventueel nog een tippet verbinden om bij het wisselen van de vlieg niet steeds in je leader te knippen. Een tippet is een stukje nylon die dunner is dan de tip van je leader. Voor het nymphen is een tapse leader niet nodig, één stuk nylon is voldoende, sommige splitsen toch hun leader, maar dit hoeft niet. Hieraan kan je dan één of meerdere nymphen bevestigen. Voor de natte vliegen geld dezelfde methode als voor nymphen.
Een leader kan in prjis varieren van 4eur tot de duurdere in fluorocarbon van 10eur. De tippet is een klein spoeltje met nylon van goede kwaliteit, ook hier weer sterke prijs variatie, gaande van 2.5eur tot zelfs 20eur
Ervaring speelt dus een zeer grote rol, als beginner is dat lastig, maar alles leer je met vallen en opstaan. We willen je ook niet afschrikken alsof je geen visje zal pakken, vissen is en blijft GEEN exacte wetenschap maar eentje van veel veronderstellingen en van proberen en testen, het kan goed mogelijk zijn dat een ervaren vissen een bepaalde nymph absoluut zal afzweren en dat je er toch zeer goed meepakt, de kans dat het gebeurd is vrij klein want de ervaren visser kent meestal het water vrij goed waarover hij praat.
Je hebt 3 soorten dat is een droge - natte of een nymph
Droge vliegen dit zijn vliegen die op de oppervlakte van het water blijven dit imiteert insecten die op het water terecht komen, nogal logisch dat een droge vlieg dus drijft. Natte vliegen deze vliegen imiteren een uitkomend insect dus een insect dat gaat veranderen in een vlieg net onder het water oppervlak. Nymphen dit zijn vliegen die dieper in het water worden gevist, deze nymphen imiteren insecten die op de op de bodem leven. na een bepaalde tijd gaan sommige soorten nymphen naar de oppervlakte om te veranderen in een vlieg.
De beetregistratie is ook verschillende, bij droog "zie" je de aanbeet. Bij nat of nymphen ga je af op de beweging van de leader/vliegenlijn (al dan niet met verklikker = misnoegend al eens een dobberke genoemd). Bij de meeste vliegviszaken kan je een voldoende assortiment vliegen krijgen waar je zeker mee verder kan. Dan hoef je je als beginner geen zorgen te maken over het binden.
3. Vliegvisvest
Een vliegvisvest is handig niet noodzakelijk maar handig, zo kun je al je nylon spoeltjes (voor leaders) en vliegendozen wegsteken, ook je tang en schaartje kun je er in kwijt , meeste vliegvissers hebben een rolspeld met daaraan de tang en schaar bevestigd. Dit vergemakkelijkt weer heel wat ivm met dingen in het water laten vallen enzo deze 'rolspelden' kosten zo een 2€ dat is niet zo duur en gaat lang mee. Of het nodig is hangt van persoon tot persoon af of eigenlijk van het hoeveelheid materiaal je mee neemt. Je kan speciaal voor het vliegvissen vesten kopen maar je kan evengoed gewoon ergens een vest kopen met veel zakjes in. Ik gebruik nu al 2 jaar een gewone vest en deze doet het nog steeds.
Als je een degelijke vest wil kopen (lees: kosten wat meer), let er dan vooral op dat de kraag verstevigt is en voorzien van een dikke rand om je nek te ontlasten. Een vliegvest weegt al gauw ettelijke kilo's als deze goed gevuld is. Koop ze ook niet te klein, denk eraan dat je in de winter vaak met een (of meerdere) truien rondloopt. Sommige vliegvisvesten hebben neopreen aan de schouder, dit dient om de balast te spreiden over je gehele schouder en is heel aangenaam. Doch neopreen isoleert goed, dus hou er rekening mee dat het wel eens warm kan worden. Meest vliegvisvesten hebben op de rug een heel grote opbergzak ingewerkt, daarin kan je makkelijk een groot regenjasje kwijt of je blikjes/flesjes drank.
4. Schepnet
Er bestaan magneten voor een schepnet op je rug te kunnen dragen of je hangt het met een simpele musketon aan je zij of rug nadeel als het net aan je zij hangt en je staat in een rivier kan het af en toe gebeuren dat je lijn er in verstrikt geraakt. Natuurlijk is een schepnet handig maar kan ook lastig mee te nemen zijn daarom is dit eerder een persoonlijke keuze.
5. Waadpak of Lieslaarzen
Je denkt al snel, een pak is groter dan lieslaarzen dus je kunt dieper. Dat is een voordeel ,nadeel is dat het in de zomer snik heet kan worden en dan zijn lieslaarzen beter . Afhankelijk van de diepte van de rivier en wat je zelf wilt dragen. Een tussenoplossing is mss een waadpak en een riem zodat je het bovengedeelte kan afrollen.
Je hebt neopreen waadpakkenen lieslaarzen maar ook ademende waadpakken en lieslaarzen. De naam zegt hetzelf bij het ademend waadpak dus dit kan nog best wat ademen en is goed voor warmere periodes. Neopreen is dik en isoleert meer. Neopreen waadpakken zijn er in verschillende diktes dus maak zelf een beetje uit hoe dik het moet zijn . bv 3mm is een heel dik waadpak. Dus let er toch een beetje mee op. Neopreen beperkt ook je bewegelijkheid, vooral op rivieren kan dit een nadeel zijn. Ademende pakken zijn dan handiger en je kan je daaronder nog steeds warm kleden. Sommige pakken zijn voorzien van laarzen andere niet. Vaak zijn die met laarzen ook goedkoper. Zonder aangegoten laarzen ben je verplicht van (waad)schoeisel te kopen. Met de aangehechte laarzen is het makkelijker om alles ineens aan te doen, maar bedenk dat zoiets ontluchten een ander probleem is. Je moet alles omhooghangen, hou er rekening mee, hang niet zomaar alles aan de rekken van je waadpakken, die gaan nml helemaal uithangen en hun functie verliezen. Er zijn mensen die met gewone botinnen waden. Het voordeel aan de waadschoenen is dat ze vaak voorzien zijn van vilt op de zool, dit heeft een betere grip op gladde stenen, terwijl botten dan meestal enkel harde plastic is wat dan weer heel glad kan zijn, maar weliswaar uit het water in modder en dergelijke meer stabiliteit bied. Een goede raad, een waadpak blijft niet eeuwig waterdicht. Na verloop van tijd en door gebruik kunnen lekken ontstaan op de naden of zelfs door het schuren, bv tussen de benen. Dit is onvermijdelijk. Vaak helpt een herstelling. Maar vroeg of laat moet je je pak toch vervangen. Er zijn mensen die goedkope pakken kopen en ze "verslijten" op één tot twee seizoenen. Een duurder zal uiteraard langer meegaan. De keuze is dan ook persoonlijk.
6. Polaroid zonnebril
Polaroid zonnebril, noodzakelijk, polarizerende werking is een handigheid maar probeer toch zoveel mogelijk een bril te dragen, dit om je ogen te beschermen. Diegene die al een nymph of andere vlieg tegen hun hoofd hebben gekregen kunnen beamen dat je dat niet in je oog wil. Het geeft ook in kniehoog water meer uitzicht waar je je volgend stap gaat zetten, op moeilijk bewaadbare rivieren als de Ambleve is dat al eens een voordeel. Normaal gezien heb je al een goede bril voor 15eur, eentje dat beter past bij je kledij en wat meer modieuser is kan al oplopen. Er zijn zelfs brilletjes van 150eur en meer...
Binnenkort meer interessant nieuws over het vliegvissen.
Met vriendelijke groet,
Federatie Vlaamse Vliegvissers
Comments