top of page

TA-Proef van Vlaamse Zweethonden groep.


Op zondag, 15 augustus 2021 werd de eindproef georganiseerd in Oizy. Op het jachtrivier, liggende rond La Chasse Aux Trésors, werden vier kandidaten met hun trouwe viervoeter, na een lange opleiding binnen de Vlaamse Zweethondengroep, verwelkomt door Rudi Van Kets, voorzitter Vlaamse Zweethonden Groep, en de twee Jury-leden, Dhr. Boudart en Dhr.Naasens


Klokslag 9u werd er aangeblazen gevold door een welkomstwoord en een gedetailleerde uitleg van de regels die er gedurende de dag gevolgd dienden te worden.

De eindproef bestaat trouwens uit 4 delen, namelijk het schotvast zijn, de nazoek over een minimale afstand van 1.2km, de pendeltest en een “afleggen met blijf” gedurende 20min.

Om 9u15 werden de kandidaten gevraagd zich te verplaatsen naar de eerste proef. Op het veld werden de honden in zit gezet waarbij er 2 geweerschoten werden gegeven. Honden dienden perfect in zit te blijven. Alle kandidaat zweethonden slaagden.

Daarna was het natuurlijk tijd voor de nazoekproef. Vijf zweetsporen, over een afstand werden 24u ervoor op verschillende plaatsen op het jachtrevier getrokken. In deze sporen waren drie haken en drie verwijspunten aangebracht . Het aanschot dient gezocht te worden door de voorjager en hond .

Eerste kandidaat was voorjager Dhr. Danny Hayen met Q Nobel, een prachtige Beierse Zweethond .

Q Nobel en Danny starten zeer goed. Het aanschot werd gevonden en het spoor werd opgepikt waarna Q Nobel zijn neus het werk liet doen. Ondanks een treuzelig en even onzekerheid werd na een tijdje en na 1.2km het uitgelegde wild gevonden. Geslaagd! Mooie start van de dag! Tweede kandidaat was voorjager Dhr. Eddy Peleman met Arabeska, een Beierse Zweethond

Bij het begin liep het even mis en werd de aanschotplaats niet gevonden. Arabeska zette zich op een ander spoor, er was blijkbaar heel wat beweging geweest de afgelopen nacht, waarbij Arabeska teruggeroepen werd. Na het zetten op het juiste spoor ging het toch nog fout en werd Eddy met Arabeska, na de laatste terugroep meegedeeld dat ze niet geslaagd waren. Toch werd Arabeska zo begeleid dat ze toch nog een succes boeken kon en beloond werd voor haar inzet door het vinden van het aangeschoten wild.


Om 11u20 was het derde Koppel aan beurt. Voorjager Dhr. Kevin Knevels met zijn Ruwharige Teckel Rembrandt.

Wetende dat Teckels zeer ijverig zijn werd na 26min het aanschoten wild al gevonden. Ondanks het niet vinden van de aanschotplaats zat Rembrandt op het juiste spoor, werd het controlepunt gevonden en uiteindelijk het aangeschoten wild. Wat een prachtig werk van zowel Rembrandt als zijn voorjager Kevin.


Eerder dan verwacht waren we toe aan de laatste kandidaat, voorjager Dhr. Geert De Backer met Benhur, ook een pracht van een ruwharige dwergteckel. Benhur startte goed. Aanschot werd gevonden en het zweetspoor werd gevolgd. Na 400m was het duidelijk dat Benhur niet zeker was. Door Geert werd hij zelf gecorrigeerd en teruggebracht naar daar waar ze het spoor nog hadden. Dit werd nog een tweede maal gedaan door Geert. Na uiteindelijk ook 3 maal teruggeroepen tenzij door de jury werd beslist dat ze niet geslaagd waren. De teleurstelling was er.

Met Q Nobel, Rembrandt ging het dan naar de 2 laatste proeven; de Pendeltest en het afleggen.

Bij de pendeltest dienen de zweethonden een spoor te volgen waarbij de hond losgelaten wordt op 25m van het nog “levende” wild. In dit geval een uit de kluiten gewassen Everzwijn. Zowel Q Nobel als Rembrandt gingen goed voor een gaven met luidgeblaf het Ever aan aan hun voorjager. Geslaagd.

Na een toch al drukke dag was het tijd voor het afleggen. Rond de prachtige vijver van La Chasse Aux Trésors werden beide zweethonden afgelegd waarbij de voorjager verdwenen om zich te mengen onder de talrijke sympathisanten en supporters die opgedaagd waren. Na 20 minuten mochten beide voorjagers fier zijn op hun honden en ze ophalen. Beiden met verve geslaagd.


Dan was het natuurlijk tijd voor de ceremonie der geslaagden. Alle deelnemers werden hartelijk bedankt om hun correcte deelname en tips werden uitgewisseld net als aandachtspunten. Voorjager Kevin met Rembrandt werd uitgeroepen tot beste uit de proef. Zowel Danny als Kevin mogen met opgeheven hoofd samen met hun honden starten in het zweetwerk. Vanuit de Jagerliga wensen we hun beiden veel succesvolle nazoeken toe en aan de niet geslaagden een succesvolle volgende keer.

Aan alle jagers die onze nieuwsbrief lezen willen we nog even onderstrepen dat het van algemeen belang is dat het nazoeken van een gekwetst dier door jacht of door aanrijding altijd moet opgevolgd worden. Het is een ethische en morele verplichting bij het jachtgebeuren.


Dave Hollants.

76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goed gezien

Comentários


bottom of page