top of page

Team A op stap

 


Eind 2023 hadden we bij Team A het plan opgevat om de WBE’s in de provincie Antwerpen aan te schrijven om hen wat beter te leren kennen, maar ook om Jagersliga meer kenbaar te maken bij deze lokale wildbeheereenheden. Enkele dagen later hadden we al verschillende reacties ontvangen en werden we uitgenodigd om Jagersliga te gaan voorstellen bij enkele WBE’s. Zo gezegd, zo gedaan… We trokken op pad met onze reeds bekende posters en een mooie presentatie.

 

In de afgelopen maanden hebben we een aantal keer onze presentatie mogen geven op de jaarlijkse algemene vergadering van enkele WBE’s en konden we ook steeds blijven voor de andere agendapunten. Het was duidelijk dat de leden geïnteresseerd zijn in het Jagersliga-verhaal en meermaals liep ons agendapunt flink uit, omdat we na onze presentatie met de aanwezigen in gesprek gingen. Voor ons waren dit heel leerrijke gesprekken en momenten. Het valt enorm op hoe elke WBE toch verschillend is, ondanks dat we dezelfde passie delen en over het algemeen toch ook dezelfde visie op jacht en de toekomst ervan hebben. Het was tevens ook mooi om zien dat elke WBE naast de natuur zich ook bezighoudt met “verjonging”.

 

Elke WBE doet binnen hun werkingsgebied mooie dingen voor de natuur, maar jammer genoeg hebben we opgemerkt dat dit te weinig of zelfs totaal niet naar de buitenwereld gecommuniceerd wordt. De druk op de jager van buitenaf is groot en zoals het motto van Jagersliga luidt: “Jacht moeten we niet verdedigen, maar uitleggen” willen we hier toch een oproep doen om de verwezenlijkingen van jouw WBE met trots te delen. Een manier om te laten zien wat allemaal verwezenlijkt wordt, is het ophangen van de gratis posters “De verschillende taken van een jager” van Jagersliga. Het hoeft dan ook niet gezegd dat we heel veel posters uitgedeeld hebben tijdens die vergaderingen.

Er is ook veel eensgezindheid binnen de verschillende WBE’s over wat fout loopt binnen de jachtwereld of hoe de jager zelf het grootste gevaar vormt voor de toekomst van de jacht. Hoog tijd dat we dit samen aanpakken! De beeldvorming over de jacht moet beter, eerlijker en positiever worden. Laat dat nu net onze visie binnen Jagersliga zijn.

 

Wij zijn elke keer hartelijk ontvangen binnen de WBE’s en hebben heel goede contacten kunnen leggen. Wij zijn ervan overtuigd dat meer transparantie en samenwerking (ook tussen verschillende WBE’s) de jacht sterker zal maken. Ook wij van Jagersliga hopen daar een verschil te kunnen maken. Wij zullen alvast proberen de contacten met WBE’s verder uit te bouwen en waar mogelijk ook de juiste ondersteuning te bieden.

 

Om af te sluiten wil ik nog één van de jachtrechthouders citeren: “De jacht valt of staat met de vervrouwelijking ervan.” Of dit klopt kan ik nog niet zeggen, maar wat ik wel weet is dat de vrouwen die ik al ben tegengekomen in de jacht, heel straffe madammen zijn. Het feit dat jacht niet meer alleen een wereld van oude witte mannen is, is op zich al een grote stap in de juiste richting. Wij merken binnen Jagersliga op dat het nieuwe publiek jagers heel divers is en dat de jacht toegankelijker voor iedereen wordt. En dat kunnen wij bij Jagersliga alleen maar toejuichen.


Ook interesse om Jagersliga op bezoek te krijgen op jullie WBE-vergadering? Mail even naar vragen@jllc.be

 

Met weidelijke groeten

Evelien Van den Bossche - Team A

69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page