top of page

Teckels, jachthonden, showhonden of schoothondjes?Teckels, ook wel Dashonden genoemd, zijn één van de kleinste jachthonden. Het zijn echte jagers voor bijna elke toepassing, zowel boven-als ondergronds en voor- en na het schot. Welk ras doet hen dat na? Net als Terriërs zijn Teckels “aardhonden” die in sé gekweekt werden om vossen of dassen uit hun bouw te drijven (iets wat trouwens in Vlaanderen verboden is).

De Teckel wordt ook gebruikt om grofwild in beweging te krijgen tijdens druk- en drijfjachten. Hun moedige karakter maakt ze bij uitstek geschikt voor het opstoten en achtervolgen van everzwijnen, reeën of herten. Aangezien de Teckel een zogenaamde “Korte hond” is – hij zal niet veel verder dan een paar 100 meter het wild achterna zitten, is hij dus uiterst geschikt in onze Belgische Ardennen op eerder kleinere jachten.

Persoonlijk wordt mijn Teckel ingezet voor zweetwerk. Ze hebben een bijzonder goede neus, en zullen probleemloos tot 48u na het schot het dode of gewonde dier voor je terugvinden.

Indien je geluk hebt is je Teckel van nature uit (maar niét

altijd) een “lautspürhund” dwz. het “luid” geven (telkens een korte blaf) bij het volgen van een zweetspoor). Dit is iets wat men spijtig genoeg niet kan aanleren.


Teckels zijn zeer kortpotige honden die van karakter lijken op sommige “koppige” Duitse Draadharen. Teckels worden gefokt in drie verschillende maten, uitgaande van de borstomvang.


• Standaard: borstomvang boven de 35 cm, gewicht

tot maximaal 9 kilo.


• Dwerg: borstomvang van 30 t/m 35 cm, gewicht

tussen 6 en 7 kilo.


• Kaninchen: borstomvang tot maximum 30 cm,

gewicht tussen 4 en 5 kilo.Daarnaast zijn er drie haarvariëteiten: kort-, lang- en ruwharige. De voor de jacht meest gebruikte

variant is de ruwharige Teckel daar hij een goed beschermende vacht met veel onderhaar heeft. Als

hij niet over dichte begroeiing raakt, dan gaat hij er wel onder of dwars doorheen!


Algemene karaktereigenschappen


Teckels zijn zeer vrolijke, levenslustige, slimme maar ook eigenzinnige honden. Ze zijn vindingrijk, nieuwsgierig en erg aanhankelijk aan hun baas. In het veld tonen ze hun moed, hardheid, hun goede neuscapaciteiten en volharding.

Meer en meer zien we dat de Teckel niet alleen populair zijn bij de jagende medemens, maar ook gehouden wordt, als gezelschapsdier. Teckels zijn natuurlijk echte knuffelberen, goede en trouwe gezinshonden. En zeer waakzaam!

Teckels zijn perfecte huishonden. Ze kunnen ook uitstekend met hun soortgenoten overweg. Andere huisdieren en katten worden wel geaccepteerd, maar dit gaat beter als zij er van jongs af aan mee opgroeien. Voorzichtigheid is aangeraden bij knaagdieren en vogels: die zouden wel eens kunnen sneuvelen…


Hanteerbaarheid / trainen & opvoeden


Teckels zijn honden met een felle jachtpassie, en dat is tevens de oorzaak van het eigenzinnige karakter dat in iedere Teckel huist. Een consequente opvoeding is heel belangrijk. Geduld is bij de opvoeding geen bij- maar noodzaak! In tegenstelling tot andere hondenrassen zoeken teckels bewust oogcontact. Zij lezen als het ware wat er in de mens omgaat, waardoor een bijzondere band ontstaat. Teckels kunnen om hun zin door te drijven geweldig komedie spelen. Ze kunnen ook snel “beledigd” zijn. Ook dan is geduld nodig om hen tijd te geven om je terug als “baas” te accepteren.

Hen negeren is dan de boodschap!

Teckels kunnen heel oud worden, maar het is algemeen bekend dat hun lange rug het grootste pijnpunt vormt. Laat ze daarom niet hoog springen en geen trappen lopen en zorg er vooral voor dat je Teckel niet te zwaarlijvig wordt.


Waakzaamheid / houding naar onbekenden


Teckels zijn buitengewoon waaks en hebben een moedig karakter. Tegenover vreemden stellen ze zich enigszins gereserveerd op.


Generalist of specialist


Mijn Teckel wordt enkel ingezet voor de nazoek op grofwild (ree, hert, everzwijn). Het is niet aan te raden om hun beide vaardigheden te gebruiken (nazoek en “stöberen” (opstoten van het wild)). De “will to please the boss” is minder aanwezig bij dit ras. Ze zullen met plezier het werk doen dat je ze voorschotelt, maar ze doen dit vooral om zichzelf te amuseren. En … als ze er genoeg van hebben, dan hebben ze er écht genoeg van 😊 . Teckels zijn zeer volhardend in hun gedrag. Je mag geenszins een slaafse gehoorzaamheid van dit ras verwachten. Geduld en training is een must. Als je met de hond gedurende anderhalf jaar dagelijks traint, dan heb je er gans z’n leven plezier van tijdens de jacht. Doe je dit niet, dan krijg je een gewone gezinshond die doet waar hij zin in heeft.


Bloedlijnen / jachtpassie


Als je wil gaan jagen met een Teckel, moet er voldoende fokaanleg aanwezig zijn. Ze moeten aan een aantal eisen voldoen wat betreft erfelijke eigenschappen waarvan “laudspür” één van de belangrijkste eigenschappen is. Hiervoor neemt u best contact op de KKUSH.


Met weidelijke groet,

Eric Franckx

2.834 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page