top of page

Trophy corner.Onlangs interviewde ik een gedreven jonge jager, Lorenz Savat, die zelf trofeeën prepareert en monteert. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat hij ver de enige persoon was aan de Oostkust van West-Vlaanderen die dat deed en ging er volop voor in bijberoep. Ziehier zijn verhaal.


Ik prepareer voornamelijk schedeltrofeeën in opdracht, meestal voor jagers. Het gaat dan meestal om ree, hert, moeflon en tanden van everzwijnen. Daarnaast verkoop ik soms ook trofeetjes of zaken die eruit vervaardigd zijn.

Ik jaag zelf en probeerde mijn reeboktrofeetjes etc. telkens zelf te prepareren om die achteraf mooi op een plankje te monteren of los op de kast te plaatsen. In het begin was het wat experimenteren en kijken hoe anderen te werk gaan, maar al gauw vond ik mijn eigen routine in dit werk.

Hoe komt iemand op dit idee? - Door dit voor mezelf meer en meer te doen, maar ook voor vrienden, vrienden van vrienden… die het niet kunnen of willen zelf doen. Op den duur geraakte ik wel best geroutineerd in deze activiteit. Al kuiste ik op gegeven moment meer trofeeën voor anderen dan mezelf. Ik doe dit natuurlijk met plezier, maar er kruipt tegelijkertijd toch heel wat tijd in.

Zo kwam ook het idee om dit voor anderen aan te bieden, na mijn uren van m’n dagelijkse job.


Ik ga momenteel vooral te werk op de ‘klassieke’ manier met warm water, wat snij-en peutergereedschap en veel geduld, uiteraard komt er achteraf nog wat waterstofperoxide en liefst veel zon bij kijken, voor een mooie witte schedel. Ook kunnen de schedels zoals gewenst gezaagd worden, of in hun geheel blijven. Het geheel is pas echt af met een mooi plankje of staandertje om te presenteren. Ook deze kunt u via ons aanschaffen.

Deze activiteit in bijberoep is voor mij een perfecte aanvulling op mijn grote passie, de jacht. Op deze manier kan ik ook anderen een dienst bewijzen. Sommige mensen hebben nu eenmaal niet kennis, de tijd en/of het geduld om er een mooi eindresultaat van te maken, laat staan eraan te beginnen.

Soms krijg ik wel al eens de vraag als ik taxidermie ook doe, maar daar moet ik teleurstellen, hoe mooi dat werk ook is. Uitsluiten dat ik het nooit doe, zal ik niet doen, maar de kennis en tijd ontbreekt daar momenteel gewoon voor. Uiteraard verwijs ik deze mensen met plezier door naar de concullega’s die gespecialiseerd zijn in taxidermie.


Dank je Lorenz voor het boeiend gesprek en veel succes.

Dank je Michel.


www.trophycorner.beMichel Demilie.

Hoofdredacteur Jagersliga.


66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goed gezien

Comments


bottom of page