Bestrijding van het everzwijn spreekt bij het merendeel van de jagers het meest tot de verbeelding, maar het reguleren van andere varmintsoorten die dezelfde schade aan landbouwgewassen kunnen veroorzaken verdienen minstens evenveel aandacht. Beide mogen met dan weliswaar in theorie met dezelfde kogelkalibers bestreden worden, voor die laatste zijn er betere keuzes.
Vandaag leggen we 4 kalibers naast elkaar die door onze Amerikaanse buren specifiek voor varmintdoeleinden ontwikkeld zijn: .22 Hornet, .222 Rem, .223 Rem en .22-250.
.22 Hornet
Nieuwe kalibers worden door fabrikanten voortdurend ontwikkeld en voorgesteld als het nieuwst en beste, vandaar dat we starten met de .22 hornet. Dit kleine kaliber werd reeds in 1930 ontwikkeld door Winchester en werd door de quasi verwaarloosbare terugslag, relatief stille knal en goedkope prijs snel populair. In het huidige dichtbebouwde Vlaanderen waar het overgrote deel van schoten binnen de 100M valt en lawaai snel als overlast wordt aanzien dus een uitstekende keuze! Bovendien is dit kleine kaliber door de beperkte kruidlading heel economisch.
De grotere neefjes
Gaan we een stapje verder komen we uit bij de grote neefjes van de .22 Hornet: De .222 en .223 Rem, ontwikkeld in de jaren 50 en 60 ontwikkeld, werden snel populair door hun goeie accuraatheid voor wedstrijden en vonden daardoor ook snel hun intrede als varmintkaliber. Door de grotere huls bevatten beide een hogere hoeveelheid kruidlading dan de .22 Hornet en wekken ze tot 3x zoveel energie op. Daardoor zijn ze zelfs perfect bruikbaar op reewild.
Het verschil tussen beide broertjes is heel minimum al is de .223Rem net iets krachtiger en heeft hij als bijkomend voordeel dat de munitie door zijn militaire toepassing vlot te verkrijgen is. Het nadeel ten opzichte van de .222Rem is dat het kaliber weliswaar niet in alle Europese landen is toegelaten. Kom je bijvoorbeeld frequent bij onze Franse zuiderburen is een .222Rem de betere keuze.
Varminten op lange afstand
Hoewel de .222 en .223 uitstekend zijn en een heel ruim bereik hebben, kijken we om af te sluiten toch nog even naar de nog iets stevigere versie: .22-250. Deze varminter die al in 1964 het levenslicht zag, werd ontwikkeld om het bereik van de .22 kogel nog verder uit te breiden. Door de extreem hoge snelheid en daardoor weinig ‘drop’ en windinvloed is het een van de favoriete kalibers van vele professionele gamekeepers. De .22-250 wordt dus door velen als het ultieme varmintkaliber aanzien, maar door het beperkter aanbod in munitie dan bv de .222 en .223 wel de iets duurder optie.
Verdict
Ieder van de bovenstaande kalibers heeft dus zijn verdienste en plek in Vlaanderen als varmintkaliber en zijn bovendien ook allemaal te verkrijgen in loodvrije versie. Twijfel je nog welk kaliber voor jou het meest geschikt is, dan geeft de onderstaande tabel je in een oogopslag nog even de essentiële kenmerken van alle 4 terug. Laat ons weten welk kaliber jou het meest weet te overtuigen?
Kostprijs/kogel Bruikbaar bereik Energie op 100m Verdict
.22 Hornet <1 euro 100+ meter 350J Meest economische en ‘stille’ keuze
.222 Rem 1,5 euro 200 meter 1000J Alternatief waar de .223 rem verboden is
.223 Rem 1,5 euro 200 meter 1000J Beste balans prijs & capabiliteiten
.22-250 2,5 euro 300+ meter 1600J Ultieme varmintkogel, maar duurste
Karel Hespel
Team Jagersliga
Wat de .22-250 betreft nog even meegeven dat het kaliber nogal "onvriendelijk" is voor de loop. Controleer de Joules maar eens aan het einde van de loop.