Na een hartelijke begroeting door onze gastheer Willy en zijn trouwe hond, dronken we samen een kop koffie en zat de sfeer al meteen goed.

Voor we aan het echte werk begonnen, kregen we een uitgebreide uitleg en demonstratie. Er werd meermaals herhaald dat het de bedoeling was om een everzwijn uit te benen en niet jezelf, dat de veiligheid boven alles staat.
Heel belangrijk: snij in een beweging, van jezelf weg. Probeer eerst zoveel als mogelijk van het schotvlees te verwijderen. Snij altijd ver genoeg errond om kogelfragmenten te verwijderen want deze zijn scherp en kunnen darmperforatie veroorzaken. Tevens is het vlees rond de schotwond verbrand en bitter en kan het daardoor uw gerecht verpesten.
We kregen ook mee dat het belangrijk is om altijd hygiënisch te werken (o.a. tafel proper houden) en de bouw, de structuur van het vlees te onderscheiden. Waar liggen welke stukken (schouder, bil, filet, haasje, ribben) en hoe snij je ze best uit het karkas? Als we het Willy zagen doen leek het kinderspel.
Na het uitdelen van onze schort, messen, haken en de beenderen was het tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Dit was weliswaar niet zo simpel als het eruitzag. Vol overgave en met de nodige rust en kalmte hielp Willy overal waar nodig, want nu kwam het echte werk eraan. Deel II, het uitbenen van de schouder en bil. Waar liggen welke delen? Opletten met de niet weggewerkte delen van het schot. Waar moet je snijden? Welke knoken en vliezen volg je? Hoe ontvliezen? Waar liggen de klieren? Wat gebruik je voor stoofsel, gehakt of wildbraad? Tientallen vragen...
Willy toonde het ons en het leek weer kinderspel als je hem het zag doen. Hierna mochten we terug aan de slag, maar dit onderdeel van het versnijden vond ik nog veel moeilijker. Blijkbaar was ik niet alleen. Willy wist niet waar beginnen, maar behield zijn kalmte en dankzij hem werd het beoogde doel behaald en zijn wij nu in het bezit van heerlijk wildbraad. Na de groepsfoto en het afscheid gingen we dan huiswaarts met heel wat informatie, kennis en ervaring op zak.

Willy en het bestuur van Jagersliga, bedankt voor deze fijne en leerrijke voormiddag.
Weidelijke groeten, Jos Verjans.
Als alle workshops in heel Vlaanderen gedaan zijn, zullen we alle foto's in een online album plaatsen.
Comments