top of page

Waalse wasberen



De spoelworm Baylisascaris procyonis, die onder andere leeft in wasberen, is opgedoken in Walloniƫ. Eerder was hij al aangetroffen in onze buurlanden, maar nu zijn er ook 6 besmette wasberen in ons land gevonden. Ook de mens kan besmet raken, al gebeurt dat niet vaak. Toch roept de Waalse overheid op om voorzichtig te zijn.


De parasiet legt zijn eitjes in de vacht van de wasbeer, maar ze kunnen ook in uitwerpselen zitten. Zeker jonge kinderen lopen daardoor risico op besmetting, bijvoorbeeld wanneer ze aarde of voorwerpen in hun mond stoppen.

Hoewel menselijke besmettingen zeldzaam zijn, houden ze wel risico in. De larven kunnen via de wand van het spijsverteringsstelsel in de bloedvaten terechtkomen en zo door het hele lichaam reizen. Ze tasten dan vooral de spieren aan, maar kunnen ook onomkeerbare schade veroorzaken aan het zenuwstelsel en de hersenen.

Daarom raadt de Waalse overheid aan om niet in de buurt van wasberen te komen en ze niet te voederen.Ā Tijdens een wandeling pluk je best enkel wilde bessen die minstens 50 centimeter boven de grond hangen.Ā Fruit en groenten was je best goed, en het is ook aangeraden om voedsel goed te koken als het uit gebieden komt waar wasberen of vossen kunnen leven. Hou ook kinderen in de gaten zodat ze niets vreemds in hun mond stoppen, en sluit zandbakken wanneer ze niet worden gebruikt.Ā 

Honden lopen ook risico. Daarom houd je hen best weg van wasberen. Hou ze in bosrijk gebied aan de lijn en laat ze regelmatig ontwormen.


Wasberen zien er misschien schattig uit, maar het zijn exoten die de biodiversiteit bedreigen en ziektes verspreiden. In hun zoektocht naar voedsel in bewoonde gebieden, kunnen ze huisdieren verwonden en besmetten met verschillende ziektes. Een van die ziektes is dus de spoelworm Baylisascaris procyonis.

De wasbeer komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Het dier dook in de jaren 80 voor het eerst in onze contreien op, in het noorden van Limburg. Vooral sinds de jaren 2010 is de wasbeer aan een steile opmars bezig in ons land, ondanks sensibilisering en vangacties. Vorig jaar schatte de Waalse overheid het aantal wasberen in de regio op ongeveer 70.000. Dat cijfer is ondertussen wellicht al achterhaald.


49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page