top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Watersnip jachtervaring

Op een mooie zomerdag in augustus in de kuststreek van Frans-Vlaanderen, zijn watersnippen gesignaleerd in het moerasgebied van een bevriende Franse jachtrechthouder. Ik zet Tr. Multi Ch. Loupiac du Val des Mordorées, 9 jaar oud, op de wind in. Hij begint ruim en gezwind, al trottend, op het zompige terrein te revieren. Plots neemt hij verwaaiing, trekt aan en staat, muurvast.


Ik sluit mijn tweeloop en benader. Op het kraken van het dorre riet onder mijn laarzen, vertrekken drie watersnippen voor de hond. Een vliegt naar links, laag boven de grond, dus niet aanspreekbaar, en twee naar rechts, die hoogte nemen om over een rietkraag te vliegen. Ik spreek aan, haal de trekker over en de snip valt! Ik twijfel een halve seconde om de tweede snip aan te spreken en zo met een doublé aanspraak te maken op opname in de snipe club, maar besluit om snel te kijken waar de eerste valt. Een nazoek op watersnip is immers aartsmoeilijk én weidelijkheid primeert.



Gelukkig zie ik goed waar de snip valt en geef Loupiac, die nog op de plek staat, het commando om te apporteren. Hij vertrekt dadelijk in de richting, snuift links en rechts op de vochtige bodem en vindt de snip vlug. Hij geeft de snip mooi zittend in de hand af. Ik leg de herinnering nog op de ‘gevoelige plaat’ vast: trotse Loupiac, mijn Browning, de watersnip en het patroon, Winchester staal nr. 7 24 gram. Die laatste is eigenlijk bedoeld voor de schietbaan, maar een snipje schiet je niet met een patroon bedoeld voor fazant …



Eens in de gîte aangekomen, begint uiteraard het prepareren van de snip. Een nachtje laten faisanderen, nadien pluimen, branden, kopje ‘onthuiden’ en op de klassieke wijze spietsen. Vervolgens – niet geleegd –met verhitte boter in de pan leggen en bestrooien met zwarte peper en Himalaya-zout. Spekjes en sjalot toevoegen en flamberen met graanjenever uit Frans-Vlaanderen. Wanneer het ‘drekje’ – de verhitte ingewanden – eruit loopt en alle kanten goudbruin zijn, de snip uit de pan halen en warm houden. Bij de geflambeerde spekjes en sjalot met drekje in de pan, voeg ik nog gevogeltefond en koude boter toe.

Snip op het bord dresseren, overgieten met de botersaus met spekjes en sjalot, en genieten van dit overheerlijke voorgerechtje, met of zonder side dish naar keuze.


Clément Castelli

Bestuurder Jagersliga




 
 
 

Comments


No animals were harmed in the making of this website ;-)

JAGERSLIGA vzw 

Temselaan 100A - 1853 Grimbergen

vragen@jllc.be 

BTW nr. BE0760.532854

logo ikwordjager
fbatr

© 2021 Jagersliga vzw - Alle rechten voorbehouden | Ontworpen en ontwikkeld door Fireflies Artstudio

fireflies icon
bottom of page