top of page

Werken in het revier.Beste lezers,


Jullie herinneren je misschien het eerder verschenen verhaal over onze eendenvijver. Bij deze het vervolg op dit verhaal.

De eendenvijver ligt er na de werken wat troosteloos bij en door alle andere werkzaamheden in ons toch wel grote revier zijn we er nog niet aan toegekomen om hier verder aan te werken.

Na vorig jachtseizoen, dat in ons zo geliefde Waalse revier wat eendenjacht betreft, toch wel een klein succes was, is de natuur zijn gang gegaan en langzaam groeit alles weer toe. In het uitgediepte gedeelte is, zoals verwacht, het water gebleven zodat de eenden heel de zomer een rustplek hadden. Door het natte voorjaar en zomer was dit natuurlijk niet zo moeilijk.

De korven die we geplaatst hadden, kenden, voor zover we weten, dit jaar geen succes. Geen nood! Volgend jaar plaatsen we ze terug hopend op meer succes. Gelukkig zijn er in de begroeiing toch enkele nesten met eendjes groot geworden.

Regelmatig zijn we de stand van zaken gaan controleren en steeds vlogen er wel wat eenden weg, maar nooit een groot aantal.

Tijdens onze voorjaarsronde kwamen we regelmatig wat nijlganzen tegen die we dan vakkundig tot stoofpot herleidden.

Tijdens de heetste periode van de zomer is het ondiepe gedeelte van de vijver dan toch droog komen te liggen en wij zagen hierin een opportuniteit om de eenden wat bij te voederen. Maar dat was buiten de waard gerekend. Telkens we de voeremmer vulden, was hij de volgende dag omgegooid en was hij leeg gevreten door een gezinnetje everzwijnen. In de loop van de zomer werd er verschillende keren postgevat bij de vijver en op een ochtend had Yves geluk: de wind stond goed en vanop een afstand hoorde hij de varkens ruziemaken voor het graan uit de emmer. Na een berstocht heeft hij dan toch een dik varken kunnen arresteren. We zijn met voederen gestopt, want we hadden geen zin om ons voeder te verspillen aan de everzwijnen en wederom werd de vijver gelaten voor wat hij was. Er was in ons revier nog werk genoeg te verzetten en ergens hoopten we om tussen de werkzaamheden door nog eens een ever te kunnen schieten. Maar helaas het wilde niet lukken.

Aangezien we niet stil kunnen zitten, hebben we op een nazomerse zondag bij een frisse pint al nieuwe plannen gesmeed voor de vijver. Na het aankomende jachtseizoen pikken we de draad weer vol goede moed op. Hopelijk is het slib dan al vruchtbaar geworden zodat we de nieuw aangelegde dijk kunnen beplanten. Plantadvies hadden we al van Biocrea bekomen en we hebben ook al een plannetje uitgekiend om de varkens van het voeder te houden.

Ik hou jullie zeker op de hoogte


Peter Van Minnebrugge.

Team Nationaal JLLC

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page