top of page

Wildbeheer.Sinds een dag of twee loop ik alweer mijn hoofd te breken over wildbeheer. Het is een hartstikke boeiend thema, maar ook moeilijk en zoveel jagers, zoveel meningen. Zo ook in ons divers bestuur van jagersliga. Raar maar waar, dat maakt het boeiend. Als je in groep zit met mensen met open vizier en verschillende meningen, dan kun je veel bijleren. Dan ontstaan er nieuwe ideeën. Als het echt goed zit, dan kan zo’n discussie zelfs de kraamkamer zijn van een boeiende visie!

Zo ook nu weer. Ik werd wat geprikkeld door de mening van mijn collega’s over de damherten in Rumst en omgeving. Er vanuit gaand dat het exoten zijn, was ik voor algemeen afschot. En exoten beheer is een van de taken van een modern jager. Maar toen kwamen de argumenten van mijn collega’s met bakken meer ervaring. Het deed me wat pijn om zelfs mijn meerdere te moeten erkennen wat betreft boekenwijsheid. Ik lees graag en met periodes ook veel. Steeds vaker staat mij lectuur in dienst van mijn nieuwe passie: ’jagen en alles wat daarbij hoort’! Wat blijkt nu,… Damherten hebben in deze contreien rondgelopen tussen de ijstijden door. De laatste ijstijd heeft het leefgebied van de damherten naar Azië doen opschuiven. Net als het konijn en de fazant brachten de Romeinen het damhert weer terug naar Europa. Dat is ondertussen toch ook alweer eventjes geleden. Het exoten-argument is dus niet zo sterk. Het damhert is jachtwild. Grofwild zelfs. Dit bevestigd eigenlijk ook dat men al lange tijd vind dat het damhert hier thuis hoort. Wild beheer je als jager, dat roei je niet uit. Of het nu everzwijnen, konijnen of damherten zijn, gepast beheer bij wild is wat een modern en weidelijk jager doet!

En zo komen we dus bij het volgende punt waar ik effe op heb moeten dubben. De no-go zone voor het everzwijn in Vlaanderen blijft toch eigenlijk een onmogelijk te verdedigen verhaal. Als een goudjakhals deze kant op komt gelopen, krijgt hij een beschermd statuut. Is hier nooit voorgekomen,… Samen met zijn grote broer krijgen ze vrij spel in Vlaanderen. Ik weet dat er heel veel meningen over zijn, maar ergens kan ik dit volgen. Wilde dieren gaan hun weg. Wolven, jakhalzen en dus ook damherten en everzwijnen!

Het heeft even geduurd voordat ik alles op een rijtje had. Nu kan ik in eer en geweten zeggen dat ik me achter het standpunt van jagersliga kan scharen. Damherten in Vlaanderen moeten beheerd worden, niet uitgeroeid! En hetzelfde geldt voor everzwijnen. Voor Jagersliga is er in principe geen no-go zone voor everzwijnen. We moeten ons wild beheren, niet uitroeien! We hebben alleen extra mogelijkheden nodig.


Thomas Linssen

Team Jagersliga

134 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goed gezien

Commentaires


bottom of page