top of page

Ziekte van Aujeszky

Er zijn verschillende gevallen van de ziekte van Aujeszky gemeld in Lotharingen en grensregio's. Voorzichtigheid is geboden wanneer u met uw hond op pad gaat. Verschillende tekenen wijzen op een langdurige terugkeer van de ziekte naar Frankrijk. De symptomen lijken sterk op deze van hondsdolheid, daarom wordt de ziekte ook pseudo rabiës genoemd. Ernstige speekselvloed en ernstige jeuk die leidt tot agressie tegen het eigen lichaam, zijn de meest opvallende symptomen.


ziekte van aujeszky bij honden

©Photo by Fré


In verschillende regio's van Frankrijk zijn gevallen van de ziekte van Aujezsky vastgesteld, wat de autoriteiten ertoe heeft aangezet een waakzame waarschuwing af te geven.

Momenteel zijn alle Franse departementen officieel vrij verklaard van de ziekte van Aujeszky in de varkenssector, dankzij regelmatige controles. Het is echter belangrijk op te merken dat wilde zwijnen het virus blijven dragen.


Begin januari gaf een dierenartsenpraktijk in Paliseul (België), een waarschuwing af nadat een geval van de ziekte van Aujeszky was vastgesteld bij een hond die onlangs had gejaagd in Hargnies, een gemeente in de Ardennen aan de grens met België.

Tegelijkertijd meldt France 3 ook een geval van de ziekte in de Haute-Saône: "De hond arriveerde met intense jeuk die niet overging met de gebruikelijke behandelingen en ze stierf minder dan twee uur later. Het is de eerste keer dat ik dit zie, het is een zeer zeldzame ziekte, maar de symptomen zijn heel specifiek", zegt de dierenarts die het dier behandelde.


Maar begin 2024 zijn er in de regio meerdere gevallen van besmette honden gemeld. In Meurthe-et-Moselle werd een eerste geval ontdekt ten zuidoosten van Nancy en een tweede geval vorige week in de Haagse bossector. Ook in de Vogezen stierven eind 2023 twee honden, in de noordwestelijke sector van Épinal.


Wees dus voorzichtig bij het jagen met je trouwe viervoeter! Eigenaren van jachthonden wordt gevraagd om ongewoon gedrag van hun huisdier onmiddellijk te melden en een dierenarts te raadplegen. Bovendien wordt het sterk aanbevolen dat jagers een voorbeeldige discipline aan de dag leggen bij het beheer van hun jachtafval en wildvlees, om elk risico op besmetting tot een minimum te beperken.


photo by fre

278 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page