top of page

Durf te vragen!


©shutterstock


Laatst was ik op een jacht samen met een startend jager. Vol trots liet de man mij zijn wapen zien, maar eenmaal op de hoogzit aangekomen, deed ik een merkwaardige vaststelling. De beste man had geen flauw idee hoe hij zijn wapen moest laden. Buiten dat dit een beetje 'lullig' overkomt, was dit voor mij vooral een veiligheidsissue.


Na een beetje uitleg en een paar keer oefenen, was de jongeman helemaal mee. Op de vraag of hij geen uitleg had gekregen van de wapenhandelaar werd niet al te duidelijk geantwoord. Ik vermoed dat het een beetje verlegenheid was.

Van elke zichzelf respecterende wapenhandelaar verwacht ik dat ze elk wapen tot in de puntjes uitleggen aan een koper. Of de klant er nu om vraagt of niet! Als het wapen 2ehands gekocht is, verwacht ik ook dat buiten de overdracht van het wapen er ook wel informatieoverdracht is.


Mensen durven blijkbaar de dag van vandaag geen vragen meer te stellen. Echter, er zijn al meer mensen gestorven omdat ze geen vragen stelden dan omdat ze dat wel deden. Als laatste moet je als (beginnend) jager de nodige zelfkennis en discipline hebben om met een nieuw wapen te gaan oefenen.

Een uurtje in de tunnel, wapen laden, ontladen, richten, schieten, kijker dubbelchecken,… Dit geeft al een wereld van verschil in vertrouwen en vertrouwen is net wat je nodig hebt in een hoogzit. Eens het moment daar is om het juiste schot te plaatsen, wil je niet stressen of de kogel al dan niet in de kamer zit, of de kijker wel juist staat, enz enz…


Bij deze dus nogmaals een warm verzoek: Durft te vragen !


Thomas Linssen

Jagende boer en lid van het nationaal team.

220 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kramsvogel.

Comments


bottom of page