top of page

EendenbroedkorvenHet is nu ongeveer een week geleden, de workshop eendenkorven vlechten. En ja, ik heb er afgelopen week kopzorgen over gehad. Ik raak maar niet aan de juiste wilgentenen!

Vorige winter vielen me de eenjarige wilgentenen op tijdens mijn wandelingen met Thyra. Tijdens mijn zoektocht over biotoopbeheer was ik het verschijnsel ‘eendenkorf’ tegengekomen. Om de een of andere reden raakte ik niet meer voorbij knotwilgen met eenjarige loten. Ik kon alleen maar rechtsomkeer maken en het met een snoeischaar opnieuw proberen.

Het was een gepuzzel. De techniek was me wel snel duidelijk, maar de juiste vorm, dat was een ander paar mouwen. Maar, …, de volhouder wint en zo slaagde ik er toch in 3 constructies te maken die voor eendenkorf door konden gaan. De Itterbeek werd verfraaid en zowaar kwam er een waterhoentje in broeden!

Ik geloof dat het ergens rond nieuwjaar moet zijn geweest dat ik 4 echte eendenkorven kreeg vanuit Nederland. Het vlechten ging niet zo vlot als vorig jaar en op deze manier dacht ik misschien wat op te steken door de korven te kunnen bestuderen. Wat waren die korven schattig en klein! Bij nader inzien paste in mijn constructie een nijlgans,... Ondanks het broedsucces van het waterhoentje voelde ik me opeens veel minder bekwaam.

Dit jaar kwam er via Jagersliga de mogelijkheid om deel te nemen aan een workshop ‘eendenkorven vlechten’ en dus was er geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om dit te laten passeren en niet deel te nemen.

We waren met een tiental aanwezigen en het was een gezellige, leerrijke dag. Iedereen was daar vanwege de liefde voor het wild, vanwege het besef dat jacht alleen zal blijven bestaan als we er als jager ook in slagen, voor genoeg wild te zorgen. Populaties moeten stabiel blijven of zelfs groeien en dit op natuurlijke wijze. Het reguleren van de predatorstand is een manier, maar omdat het natuurlijk niet de bedoeling kan zijn om predators volledig uit te roeien zijn deze eendenkorven een mooie aanvulling.

De workshop ging door in Bocholt in familiepark Goolderheide en werd gegeven door Harry Enzerink. Harry bulkt van de passie voor de jacht en heeft bergen ervaring in het vlechten van eendenkorven, maar ook ander vlechtwerk heeft geen geheimen.


De uitleg was helder, maar de praktijk is soms weerbarstiger,… Een foutje is snel gemaakt en het was gezellig, dus de aandacht,… In de late namiddag had iedereen zijn korf klaar. De ene had wat meer extra hulp nodig dan de ander, maar steeds was daar Harry met zijn engelengeduld. We mogen fier zij op ons vlechtwerk!


Thomas Linssen.


Ook zin om komend najaar zo'n workshop mee te maken? Schrijf je dan snel in via Broedkorven | Jagersliga (jllc.be)

93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page