top of page

Over ethiek en wetgevingAls jachtvereniging is het regelmatig dansen op een slap koord. Als sector liggen we continu onder vuur. Jagersliga is ontstaan vanuit het idee dat we jacht niet moeten verdedigen met hand en tand, maar dat we verder komen door jacht uit te leggen. Vaak is een degelijke uitleg de beste verdediging.


Hoogtepunt van de dag leek gisteren wel de vrijspraak te zijn van een collega-jager. In 2018 schoot de man in kwestie een ara neer. Hij dacht hiermee de balans in onze kwetsbare natuur te herstellen, omdat een ara een exoot is. Dat de bewuste jager is vrijgesproken doordat de letter van de wet is gevolgd, dat kunnen we volgen. Hoe vaak vertroebelt de emotie de ratio, … Zeker als het over jacht gaat. We willen toch enkele kanttekeningen maken. Als jagende natuurliefhebbers is het onze taak om het broze evenwicht in balans te houden. De lijst met invasieve en dus problematische exoten wordt steeds langer. Het is onze taak om tot het uiterste te gaan om te voorkomen dat deze populaties blijven groeien. Dit betekent echter niet dat iedere exotisch dier per direct onschadelijk gemaakt moet worden. Het gezond verstand dient altijd te primeren. Soorten waarvan er geen gevestigde wilde populatie is, kunnen voor de veiligheid beter weggevangen worden. De kans dat het iemands huisdier is, zoals in dit geval, is veel te groot. Het zou dan ook spijtig zijn als deze uitspraak een soort vrijgeleide zou worden om alle niet inheemse dieren per direct onschadelijk te maken!

Deze jager krijgt dus een tweede kans, maar het zet ons aan tot de volgende oproep. Twijfelt u of het een invasieve soort is, of is de kans aanwezig dat het om een ontsnapt huisdier gaat? Begin er niet onmiddellijk op te schieten, maar meld het via www.waarnemingen.be of aan de politie.


Thomas Linssen

Team Jagersliga


Klik hier voor het artikel hierover in de pers

909 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goed gezien

Commenti


bottom of page