top of page

Keer het tij...


Enkele decennia geleden was jagen iets voor de gegoede klasse. Het werd doorgegeven van vader op zoon. Het was een hobby voor meneer de baron. Gelukkig zijn tijden veranderd en is jacht toegankelijk geworden voor iedereen. We zien dat de meerderheid van de mensen die starten aan de jachtopleiding, geen enkele voorgaande band hebben met jagen. Ze hebben gewoon interesse om de natuur van dichtbij te leren kennen en willen zichzelf van voedsel voorzien. Het zijn ook gewone mensen met een gewone job. Een evolutie die wij als Jagersliga alleen maar kunnen toejuichen. Het nadeel bij deze evolutie is dat deze mensen niet de connecties hebben om bij een jachtgroep aan te sluiten. Bij de enkelingen die hen onder de vleugels nemen, zit ook Filip.


Gisteren een aanzit gedaan met enkele startende jagers. Een avond aanzit op vos en everzwijn. Het jachtveld heeft een mooi hazenbestand en ook patrijs en fazant vinden er nog hun plaatsje. Als toetje ree en evers zonder de vos en das te vergeten. De gasten waren jonge mensen met een eerste jachtverlof. Een echtpaar. Leuke vriendelijke mensen, op tijd op de afspraak en tot daar liep alles goed.

Al snel na de begroeting merkte ik de grond van het probleem van de jacht in België. Mensen nemen deel aan de jachtopleiding, doen examen en slagen. Een beetje zoals autorijden. Dan begint het echte werk, namelijk de praktijk. Daar ligt gans het probleem. De mogelijkheden die startende jagers hebben om zich in het hele jachtgebeuren in te werken, zijn heel beperkt. Niemand leert hen ethiek, jachttechnieken enzovoort. Bijna niemand geeft hen de kans of neemt de tijd om onze bezieling door te geven zoals het hoort. Het staat buiten kijf dat de jager een grote rol speelt in het hele natuurgebeuren. Wij werken het jaar rond in het veld, trachten de gevolgen voor het wild van de moderne landbouw op te vangen, trachten de toegenomen recreatiedruk overal in onze jachtvelden aanvaardbaar te maken en werken aan verschillende projecten om wildsoorten die het moeilijk hebben een handje te helpen.


Niemand leert de nieuwe nimrods deze knepen van het vak. Elk jaar studeren er honderden mannen (en gelukkig ook veel vrouwen) af en ontvangen het diploma. Ze kopen een geweer en een beetje uitrusting en dan ….. niets meer. Niemand die hen leert hoe jagers met elkaar en de andere natuurgebruikers omgaan. Niemand die hen onder de arm neemt en hen daadwerkelijk in contact brengt met onze wereld. Niemand die hen de kans geeft deel te nemen aan het beheer. Niemand die hen de o zo belangrijke jachtethiek bijbrengt.

Reeds enkele jaren neem ik enkele startende jagers onder de arm om van hen echte jagers te maken. Let wel ik draag mijn steentje bij aan hun leren. Ze krijgen de kans om mee te werken in de jachtvelden die ik beheer. Ik sta ze bij wanneer er confrontaties zijn met andere recreanten en laat ze begrijpen wat de ethiek is in de jacht en hoe belangrijk het is om hen dit eigen te maken. Ik leer hen dat de hond een onmisbare schakel is in het jachtgebeuren en toon dat oogsten een kortstondige gebeurtenis is, namelijk de vrucht van het werk het ganse jaar rond. en leer hen het stukje jachtsite te waarderen en ervan te genieten.


Dit betoog moest me van het hart, ik ben van mening dat het degelijk begeleiden van de nieuwe jagers ontzettend belangrijk is om onze bezieling die constant aan het veranderen is te kunnen blijven beleven. Zoals ik in mijn dagelijks werk als politieman jonge agenten onder de vleugels neem, is het belangrijk ook jongen mensen in onze wereld te introduceren. Mentorschap zou een wettelijke verplichting moeten zijn in de jachtopleiding. Elke jager zou hier aan moeten deelnemen en het in een wettelijk kader gieten van heel dit gebeuren zou voor onze jachtverenigingen, Jagersliga en HVV, een prioriteit moeten zijn. Bedenk dat het een win-win situatie is want ook de startende jager heeft net als de startende politieman, frisse gedachten en leert ook aan de mentor nieuwe dingen.

Tenslotte breek ik een lans om deze jonge mensen een kans te geven. We hebben de jachtgebieden dus geef hen een kans om mee te werken. Geef hen de kans om schadebestrijding te doen en leer hen vooral hoe zich te gedragen tussen andere jagers om zo de mooie en leuke ogenblikken samen te delen.


Waidmannsheil, Filip


Binnenkort organiseert Jagersliga per provincie een gesprek met een mentor die uitleg zal geven over hoe hij/zij tewerk gaat. Over wat de positieve invloeden zijn op zowel mentor als startend jager. Over hoe de wisselwerking voor beiden voordelig zijn zodat meer mensen een mentorschap kunnen opstarten. Wil je op de hoogte gehouden worden en heb jij interesse om mentor te worden?

Stuur een mail naar jagers@jllc.be

172 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goed gezien

Comentarios


bottom of page