top of page

Broedseizoen 2023 wordt een succes!Het seizoen van de eendenkorven loopt stilletjes aan ten einde. Hier en daar zal nog wel een eendje aan het broeden zijn, waarschijnlijk omdat een eerder broedsel mislukt is, maar de meeste eendjes zijn er nu toch echt wel klaar mee. Voor mij het moment om het afgelopen seizoen te evalueren,...

Ook als iets niet verloopt zoals ik het me had voorgesteld, is het de moeite waard om te delen. Samen weten we meer en met het delen van mijn tegenvallende resultaten, kunnen die bij jullie voorkomen worden! M’n eendenbroedseizoen was weinig succesvol, ik geef het toe. We hebben er hier een toppredator bij namelijk de bever!


Met gevoel voor nostalgie, wilde ik per se wilgentakken gebruiken om de eendenkorven te plaatsen. Ik ben nu eenmaal ‘weg van wilg’! Dit tot groot jolijt van de plaatselijke bever. Graag zwom hij wat verder om zich tegoed te kunnen doen aan m’n heerlijke wilg. Easy snacken, lekker veilig, want hij hoefde zelfs het water niet uit! Gaandeweg het seizoen heb ik steeds meer korven uit het water kunnen vissen. Eentje zelfs compleet met nest en eieren nog in! Het eendje dat daarin begonnen was, zal waarschijnlijk nooit meer de veiligheid van de eendenkorf opzoeken. Daar ben ik vrij zeker van!

Opname van 14/06/2022 in Kinrooi (Thomas Linssen)


Ook bij onze Noorderburen hebben ze voor het eerst echt last gehad van nestpredatie bij hun eendenkorven. Daar had het weinig met nostalgie te maken, maar met een nieuwkomer. In tegenstelling tot ratten, vossen en marters, kunnen wasberen blijkbaar wel de link leggen tussen een constructie in het water en een nest in een korf bovenop deze constructie. Behalve het intensief opsporen en bestrijden van deze invasieve exoot, heeft de eendenkorf (waar al ruim 150 jaar succesvol mee gewerkt wordt) nood aan zijn eerste grote aanpassing. Zowel bij de bever als bij de wasbeer, die ook hier in de streek al af en toe op de wildcamera staat, hoeft aan de korf niks te veranderen. Wel moet de constructie gemoderniseerd worden.


In mijn zoektocht naar een modern en bevredigend alternatief, passeerden bamboe, creosootpalen, prikkeldraad om de palen, pannenlatten en nog wel enkele gekkere varianten de revue. Geen van deze kan volgens mij de wasbeer ervan weerhouden om een nestje te plunderen. Andere alternatieven zijn dan weer net niet ecologisch genoeg om in een sloot of beek te plaatsen.


Uiteindelijk kwam onze coach-mandenvlechter Harry met een oplossing, De eendenkorf als totaalconcept! Een ijzeren paaltje is te glad om tegenop te klimmen (ik denk zelfs ook voor een wasbeer) en bovenop dat paaltje twee beugels om de korf op te bevestigen. Ik was meteen verkocht. Natuurlijk was ik diezelfde avond al met oud ijzer en de laspost aan de gang,...


Broedseizoen 2023 wordt een succes! Gegarandeerd!

Met groene groet, Thomas Linssen

203 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kramsvogel.

Comentarios


bottom of page