top of page

Over oude rotten...Van aspirant-jager naar beginnend jager. Ik heb een aantal maanden op een roze wolk geleefd, maar vorige week werd de wolk plots doorprikt door een ervaren rot in het vak. Nee, geen rot, het vrouwelijke equivalent ervan. Het raakte me wat ze zei. "Waarom gaat er tegenwoordig zoveel aandacht naar de startend jager?" Ik had een hoop redenen kunnen verzinnen en haar gevoelens kunnen proberen te counteren, maar iets in me hield me tegen. Ik denk dat het diep respect was dat me tegen hield.

Ik heb lang gedacht dat de startende jagers de oude moesten vervangen om zo ook de jacht te vernieuwen. De oude jagers hebben de 'gouden' jaren nog meegemaakt. Een dooie sperwer bracht een paar frank op en kleinwildtableaus waren hallucinant, mede dankzij de massale uitzet van schietwild.

Al snel heb ik m’n mening moeten herzien. Excessen zitten bij jong als oud. En ik ken spijtig genoeg ook genoeg startende jagers die hun vinger moeilijk van de trekker kunnen houden. Vandaar dat respect. Het respect voor mensen die het allemaal hebben meegemaakt. Vaak zijn ze opgegroeid in de jacht en is het een soort van familietraditie. De oude en minder oude, maar bovenal ervaren rotten met een goeie ethiek. Daar heb ik onnoemelijk veel respect voor!


"De enige bron van kennis, is ervaring" (Albert Einstein)

Onlangs zat ik met zo’n doorwinterde jager op de hoogzit. Het ging over reewildbeheer en hij hielp me al meteen uit m’n droom. Het was een reactie op een ietwat pretentieuze opmerking van mijn kant. Ik liet me ontvallen dat ik niet begreep waarom er vaak mooie, sterke bokken aan het begin van het seizoen geschoten worden. Zijn antwoord deed me bijna uit de kansel vallen! Hij zei: "Ik ben altijd blij als mijn jagers hier vroeg in het seizoen de oude trofeebokken schieten." Ik keek m’n mentor vertwijfeld en tegelijk ook vragend aan. Hij vervolgde: "Die oude bok houdt een groot territorium vast. Met jonge bokken heb je gewoon meer reeën!". Ik dacht even na. Als dit bij oude geiten zo is, dan zal dit inderdaad ook opgaan voor oude bokken. Ik opperde dat je de genen voor zware bokken makkelijker kunt vasthouden door oude bokken want de mindere bokken zijn er tussenuit geschoten! Ik vond het een verstandig weerwoord, al zeg ik het zelf. "Thomas", zo zei m’n mentor, "De genen van die oude bok, die had ie al toen ie jong was. Een slechte bok moet er sowieso zo snel mogelijk uit. Geeft een goeie stier bij jou alleen maar goeie koeien?" Alweer moest ik hem gelijk geven. Ik heb al massa’s gewone en zelfs ondermaatse koeien gehad van goede stieren.

Dagen later moest ik er nog aan terug denken. Als je meer bokken hebt in je jachtrevier, heb je naar alle waarschijnlijkheid ook meer bloedspreiding. Ze zijn zo gek nog niet, die oude en minder oude ervaren rotten in het vak. En natuurlijk hun vrouwelijke equivalent!


Met weidelijke groet, Thomas Linssen

Jagersliga

178 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goed gezien

Comments


bottom of page