top of page

Schiet inderdaad in actie!

Vogelbescherming Vlaanderen herlanceert hun 'Schiet in actie'-actie. Dat dit opnieuw in de pers komt, zorgt er nog maar eens voor dat de burger een negatief gevoel krijgt over jagers. Een gevoel waar wij als jager zelf verantwoordelijk voor zijn en waar dringend iets moet aan gebeuren.
Sinds de start van de actie van Vogelbescherming in 2017 kleurden meer dan 7.000 mensen hun tuintje uit. Vorig jaar waren dat er nog zo'n 700. Dat lijkt misschien niet veel, maar dat zijn er eigenlijk nog 700 teveel. Wij moeten veel meer proactief werken en zorgen dat mensen hun tuin niet meer moeten uitkleuren, omdat wij dat al gedaan hebben voor hen. Wij hebben al 5 jaar de kans gekregen om zelf in te grijpen en privétuintjes, dorpskernen en industriezones waar niet kan gejaagd worden, uit te kleuren. Moeilijk is het absoluut niet. Zowat alle WBE's hebben vanuit de jachtsector een plan ontvangen met daarop suggesties van wat best kon uitgekleurd worden. Het enige wat de jachtrechthouders moesten doen, was tekenen voor akkoord. Helaas blijft een deel van de jachtrechthouders gewoon volharden in de boosheid.


Waarom zou je als jager de wijken, dorpskernen en industriezones waar je niet kan jagen, ingekleurd laten? Dat heeft volgens mijn bescheiden mening 3 oorzaken: ten eerste omdat er nog steeds jachtrechthouders zijn die om aan hun 40ha aaneengesloten gebied te komen, niet-bejaagbare gebieden ingekleurd laten staan. Ten tweede zijn er nog steeds jachtrechthouders die graag pochen met hun aantal hectares en ten derde omwille van onverschilligheid.


Het is veel belangrijker om de hand in eigen boezem te steken, dan om te zeggen dat mensen niet bang hoeven te zijn dat er plots een jager in hun tuin staat. Nee een weidelijk jager zal niet in privétuinen gaan jagen zonder expliciete toestemming en/of contract van de eigenaar. Ja we kunnen bij schade nog steeds aan bestrijding doen ook als iemand zijn tuin heeft uitgekleurd.

Stop met flauwe excuses te zoeken. Start met elkaar te sensibiliseren. Onbejaagbare terreinen ingekleurd laten kan eigenlijk niet meer.


Met weidelijke groet,

Kristof Vandewoestijne

Team Nationaal

597 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goed gezien

Comentarios


bottom of page