top of page

Toekomst van de jacht3 jaar geleden werd ik door vrienden en kennissen geïnspireerd om deel te nemen aan de jachtopleiding. Vol overgave zette ik me er toe aan om te studeren zodat ik absoluut zou slagen voor dit niet zo eenvoudige examen, en dat lukte me. Deze eerste zinnen duiden voor mij aan waarover de jacht gaat. Vriendschap, passie, genieten en bewustzijn, een levenswijze waaraan een jager volgens mij naartoe moet streven. Dit zijn enkele waarden die me door de meeste jagers ook worden meegegeven in het verleden en dat zal in de toekomst volgens mij enkel versterken. Momenteel leven we in minder evidente tijden waar mensen verwachten dat politieke correctheid en ‘woke’ de norm worden. Dit zijn twee termen die het voor de jacht minder makkelijk maakt zijn plaats in de samenleving te behouden. De jacht wordt stilaan beschouw als iets wereldvreemd, hoewel het nochtans één van de meest menselijke kenmerken is sinds de prehistorie. Ik vind het een voorrecht om de kans te krijgen deze hele jachtwereld te ontdekken als jongjager en de verhalen te horen van vele andere jagers. Ondanks de jacht voor vele buitenstaanders wordt bekeken als een onbegrijpelijke hobby vind ik het fijn op te merken dat de mensen die deelnemen aan het jachtexamen steeds jonger worden. Dat geeft mij hoop naar de toekomst toe. Ondanks het moeilijk is voor de sector een respectvolle plaats te behouden in de maatschappij denk ik dat door de toename aan jonge mensen, die niet altijd uit de jacht komen, er heel wat potentieel is om de jacht te beschermen. De nieuwe generatie deelt meer content op sociale media en praat meer over het ‘waarom’ van de jacht tegen zijn/haar omgeving. We moeten dit blijven doen zodat de maatschappelijke aanvaardbaarheid over de jacht weer keert. We jagen niet om te doden, we jagen om de natuur leefbaar te houden en om (h)eerlijk vlees te kunnen eten zonder toevoegingen van allerlei producten. Zeg nu zelf, wil jij ook gehakt waar het water uitloopt? Door het respectvol informeren van mensen en politici, ga ik ervan uit dat de jacht wel zijn plaats kan behouden in onze samenleving. Naast de bevolking moeten ook de beleidsmakers weten waarover de jacht nu eigenlijk echt gaat en de moest het kunnen toch verder kijken dan enkel de legislatuur. Een deelname aan een jachtdag kan waarschijnlijk heel wat nieuwe inzichten te weeg brengen voor de beleidsmakers. Mijn conclusie is dat ik de toekomst van de jacht minder negatief zie dan velen. Ik geloof dat door het correct informeren van mensen en het respectvol reageren op tegenreacties, omstaanders de jager niet zien als een agressief moordend iemand maar wel als een gepassioneerd natuurliefhebber die bewust is van de overconsumptie van vlees en graag puur en veilig wil eten. Graag werk ik mee aan de visie om te informeren via de ‘over jacht podcast’ die ik enkele maanden geleden ben opgestart. Deze is terug te vinden op Spotify of www.jagter.eu.


Alle mensen die reeds deelgenomen hebben aan de podcast.

Met weidelijke groeten Jongjager Diederik

138 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Goed gezien

Comments


bottom of page