top of page

Een gewaarschuwd jager...Belangrijk bericht voor jagers die graag een 2dehandswapen kopen via een particulier in plaats van via een erkende wapenhandelaar. De wapenwetgeving werd aangepast. Vroeger was enkel de verkoper verantwoordelijk, nu is ook de koper medeverantwoordelijk bij het aanschaffen van een illegaal wapen. Wees dus altijd heel erg op je hoede.

Een wapen moet CWR*-geregistreerd zijn om als legaal beschouwd te worden. Het verwerven van een wapen dat niet CWR-geregistreerd is, is een zware inbreuk op de wapenwetgeving en wordt gezien als de verwerving van een illegaal wapen met alle gevolgen van dien (intrekking jachtverlof, wapens, correctionele vervolging…).


Wil je een wapen 2dehands aankopen, dan is hebben wij 1 goeie raad: wees voorzichtig en informeer je heel goed!

· Verkoper heeft jachtverlof (mag verlopen zijn maar < 10 jaar) en/of SSL** (mag verlopen zijn maar < 3 jaar).

· Vraag de vergunning van het wapen (model 9 of model 4, afgestempeld door de gouverneur)

· Neem een kopie van de identiteitskaart en het jachtverlof van de verkoper.

· Je kan een document opstellen waarin de verkoper op eer verklaart dat het wapen vergund en CWR-geregistreerd is.

Let wel: de rechtbank hoeft hiermee geen rekening te houden, dit is dus geen absolute bescherming.


Als je dit alles gedaan hebt en het wapen blijkt achteraf illegaal te zijn, dan heb je als koper in elk geval zo goed mogelijk getracht om in orde te zijn. Een garantie is het niet, maar rechtbanken kunnen hier rekening mee houden.

Opgepast: door de aanpassingen aan de wapenwetgeving in de loop der jaren is niet elk wapen CWR-geregistreerd. Een illegaal wapen kan volgens de huidige wetgeving nooit legaal worden .


Enkele voorbeelden om bovenstaand duidelijk te maken.


Hoe het niet moet:

Jager Paul wil zijn wapen aan mij verkopen. Het gaat om een oude tweeloop die hij al 40 jaar in zijn bezit heeft. Het is een vrij exclusief wapen (duur wapen) en Paul is er zich niet bewust van dat hij geen vergunning heeft voor dat wapen. We zijn beiden enthousiast en vullen een model 9 in en bezorgen dit aan de gouverneur. Een week later staat de politie aan de deur wegens het deelnemen aan het proberen legaal te maken van een illegaal wapen. Gevolg: een hoop problemen voor allebei en je bent alles kwijt.


Hoe het wel moet:

Jager Paul wil zijn wapen aan mij verkopen. Het gaat om een oude tweeloop die hij al 40 jaar in zijn bezit heeft. Het is een vrij exclusief wapen (duur wapen). Ik vraag Paul om zijn vergunning. Paul kan dat niet voorleggen. Ik wens Paul veel succes, ga naar huis en koop het wapen niet! Ik kan nog jaren jagen zonder stress.


Een gewaarschuwd man/vrouw is er twee waard.


*CWR: centraal wapenregister

**SSL: sportschutterslicentie


Brecht Van Hecke, Jagersliga Team-W

Bron: uitspraken rechtbank en boek wapenwetgeving van Nico Demeyere.

279 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page