top of page

Illegaal uitzetten wild

Vanavond gaat het in Pano over het illegaal uitzetten van wild voor de jacht. Laat het duidelijk zijn dat Jagersliga tegen het illegaal uitzetten van jachtwild is en kermisschietingen veroordeelt, maar er is ook nog zoiets als legaal herintroduceren van jachtwild. Daar is Jagersliga voor alle duidelijkheid niet tegen. En bij die legale herintroducties spreken we ook niet over honderden halftamme dieren die enkele dagen voor een jachtpartij gedumpt worden in een jachtveld, maar wel over weloverwogen aantallen die vroeg genoeg uitgezet worden en zo voldoende tijd krijgen om te verwilderen.


fazant in kooi

ᵖʰᵒᵗᵒ ᵇʸ ˢʰᵘᵗᵗᵉʳˢᵗᵒᶜᵏ


Kan dat dan legaal? Jazeker! In de zowat alle ons omringende landen (en ook in Wallonië) is het perfect legaal om jachtwild te herintroduceren. Duitsland bijvoorbeeld heeft gezien dat wanneer de wildstand van kleinwild te laag is (en dat komt in zo goed als geen enkel geval door jacht voor alle duidelijkheid), dat onmiddellijk gevolgen heeft voor roofvogelpopulaties. Geen kleinwild, geen roofvogels.

Duitsland werkt nu samen met jagers en laat jagers ook betalen voor de herintroducties. Geen kost voor de maatschappij dus. Er zijn uiteraard beperkingen op aantallen en er wordt een moratorium (opschorting van jacht) op de uitgezette soorten opgelegd van meestal 2 of 3 jaar zodat de nieuwe populatie de kans krijgt om te groeien in aantal. Daarna kan de populatie via jacht beheerd worden. Iets waar wij in Vlaanderen ook mee aan de slag moeten kunnen en waar Jagersliga voor streeft.

De Duitse overheid maakt gebruik van een studie over het legaal herintroduceren van jachtwild. Zowat alle projecten slagen. Dat in tegenstelling tot het vaak onbezonnen herintroduceren. Een voorbeeld zijn onder andere de wilde hamsters in Vlaanderen. Dit project heeft de belastingbetaler €800.000 gekost en was van in het begin gedoemd om te falen. Wil je wild herintroduceren, dan zorg je in eerste instantie voor een voor het dier ideaal biotoop zodat ze zich direct thuis voelen en waarbij alle nodige parameters om de soort te ondersteunen op groen staan. Daar hoort dus ook predatiecontrole bij. Anders heeft het totaal geen zin.

In de Oostkantons werden meermaals korhoenders geherintroduceerd en ze verdwenen als sneeuw voor de zon. De laatste korhoenders die uitgezet werden, werden voorzien van zenders. Je mag twee keer raden waar de karkassen van de diertjes teruggevonden werden...


Wat ook vaak opgeworpen wordt tegen het herintroduceren van jachtwild, is dat het ethisch verwerpelijk zou zijn om dieren uit te zetten om er nadien op te gaan jagen. Dat die geschoten dieren uiteindelijk op de borden van het gezin van de jager terecht komen, dat vergeet men voor het gemak. Het zorgt er dus ook voor dat die jager niet naar de winkel moet om een stuk gekweekt vlees te kopen van een dier dat zijn hele jonge leven in een kleine stal doorbracht. Schuldenvrij vlees noemen wij jagers dat. Hypocrisie en misplaatste dierenliefde. Mensen kunnen helaas niet meer om met één van de belangrijkste aspecten van het leven, namelijk de dood.


Maar nu we toch over het illegaal uitzetten van wild hebben, wil ik daar graag ook nog aan toevoegen dat het niet alleen jagers zijn die wild illegaal lossen. Vogelopvangcentra (VOC) en Natuurhulpcentra (NHC) bezondigen zich open en bloot aan het illegaal lossen van wilde dieren. Weliswaar niet om op te jagen, maar ook voor hen is het illegaal als het niet gebeurt zoals de wetgeving voorschrijft. Ook daar moet heel dringend ingegrepen worden. Jagersliga vraagt al 3 jaar alle cijfers op en maakt telkens een degelijke analyse. Afgelopen jaar konden we heel duidelijk merken dat wij zwaar tegengewerkt worden en dat we dus absoluut niet meer kunnen vertrouwen op de cijfers die we aangereikt krijgen. Een analyse maken zat er dus dit jaar niet in. Zegt dat niet meer dan genoeg? (Lees ook dit artikel hierover)

Maandag aanstaande zitten wij samen met het Agentschap Natuur en Bos zodat ook de illegale praktijken van de VOC en NHC stoppen. To be continued.


Met weidelijke groet, Kristof Vandewoestijne

Team Jagersliga

 

194 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page