top of page

Over onkunde, vals sentiment en neokolonialisme


Vandaag 29 juni 2022, gaat Kris Verduyckt (Vooruit) in het Brits parlement over de import jachttrofeeën van zeldzame diersoorten spreken. Hij laat weten dat het verbod op import van jachttrofeeën van bedreigde diersoorten unaniem goedgekeurd werd in De Kamer. De import werd niet goedgekeurd. Het wetsvoorstel werd afgewezen door de Raad van State en er kwam een resolutie (een tekst met aanbevelingen, maar zonder verplichtingen) in de plaats.


De berichtgeving in de media rond trofeejacht lijkt tegenwoordig te worden gevoerd door bekende en minder bekende mensen die geen enkele praktische ervaring hebben met natuurbehoud en al zeker niet met natuurbehoud in Afrika. Wanneer gaan Europese landen (waar België dan nog heiliger wil zijn dan de paus) eens stoppen met hun betweterige, neokolonialistische gedrag dat bovenal niet eens correct is? Welk recht heeft Europa om de inkomsten van Afrikaanse landen te bepalen of te ontzeggen? De harde feiten over de impact van het jachttoerisme op de natuur worden gewoon genegeerd of gebagatelliseerd. Of anti-jagers het nu graag hebben of niet, door jacht te gaan verbieden (of in dit geval de import van trofeeën te beperken) zal de wildstand dalen. Een diersoort zonder economische waarde, heeft helaas geen toekomst. Daar zijn wereldwijd meer dan voldoende voorbeelden en studies van. Ook meer en meer biologen zien dat in, maar helaas worden zij in de pers zelden of nooit gehoord.


Fotosafari

Je hoort de anti-jachtsector vaak zeggen: "Fotosafari's zijn de oplossing!" Fout. Met fotosafari's zal je het verlies aan jachtinkomsten nooit kunnen compenseren. Misschien kunnen we wel al starten met iedereen die 'moord en brand' staat te schreeuwen bij trofeejacht, een bijdrage te laten betalen wanneer hij of zij een foto neemt van een bv een neushoorn. Neem nu dat er over de jaren heen enkele duizenden foto's genomen kunnen worden van zo'n neushoorn. Zou iemand daar dan bijvoorbeeld $100 voor over hebben? Om even te kaderen: Een Amerikaanse jager betaalde $350.000 voor één van de 5 vergunningen die Namibië jaarlijks uitreikt.

Naast de economische impact, is ook de ecologische impact veel groter bij fotosafari's dan bij trofeejacht. In plaats van enkele rijke Amerikanen, Aziaten of Europeanen, moet je al snel enkele tienduizenden toeristen overvliegen. Heel goed voor het klimaat, de impact op het biotoop en de verstoring van wilde dieren in de Afrikaanse landen.

Trofeejacht

Als voorbeeld nemen we terug de neushoorn. Jacht op de neushoorn is enkel toegestaan in Zuid-Afrika en Namibië. Daar leeft 90% van de Afrikaanse neushoornpopulatie. In Namibië worden jaarlijks vijf trofeeën vrijgegeven. Wat blijkt? De populatie blijft toenemen. Waar gaan bestanden van wilde dieren wel naar beneden? Juist, in landen die jacht niet toestaan. Daarnaast heb je ook nog eens demografische redenen voor trofeejacht. Vooral oudere mannelijke neushoorns worden vaak heel agressief en hebben een negatieve impact op de voortplanting van jongere dieren. Op de oudere dieren jagen heeft dus een positieve invloed op de populatie. Laat het nu net die oudere mannetjes zijn waar trofeejagers zo graag voor naar Afrika reizen. Hoeveel geld jagers hebben die dergelijke grote trofeeën schieten, hoe hautain ze ook zijn of op welke wijze zij ook jagen, dat maakt toch helemaal niets uit? Zolang het doden van dieren op een snelle, accurate en gecontroleerde manier gebeurd, dan zijn wij alleen maar voorstander.


Daarnet zag ik nog een post van onze vriend Jens passeren die de nagel (nog maar eens) op de kop slaat.

Het grootste verschil tussen mensen en dieren? Dieren zouden nooit toestaan dat de domsten de groep leiden...

Met weidelijke groet, Kristof Vandewoestijne


Lees- en kijktips:

  • De standpunten van dr. Amy Dickman, senior research fellow bij de Wildlife Conservation Research Unit van de Universiteit van Oxford.

  • Opiniestuk van Elke Hellinx, Doctoraatsonder­zoeker (KU Leuven), gespecialiseerd in internationaal recht ter bescherming van biodiversiteit.

  • Jens Ulrik Høgh over de Hypocrisie van anti-jacht ten opzichte van Afrikaanse dieren

  • Trofeejacht in Afrika, een artikel (vertaald in NL) door Jens Ulrik Høgh

  • Hoe trofeejacht zorgt voor de vooruitgang van soorten. Pakistaanse overheid.

  • Mikkel Legarth Video 'How the ban on lion hunting killed the lions'

  • Trophy Hunting Can Help African Conservation: een artikel van National Geographic



156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page